Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Sybilla Dekker leidt onderzoek naar slecht verkiezingsresultaat

ZOETERMEER. Voormalig VVD-minister Sybilla Dekker gaat een commissie leiden die voor de VVD de verkiezingsuitslag van 22 november gaat evalueren. De commissie moet ook de lijsttrekkersverkiezing tussen Rita Verdonk en Mark Rutte onderzoeken. Dat heeft partijvoorzitter Jan van Zanen zaterdag bekendgemaakt tijdens een VVD-bijeenkomst in Zoetermeer. De andere leden van de commissie zijn nog niet bekend. De VVD haalde 22 zetels, zes minder dan bij de vorige Kamerverkiezingen. De consequentie is dat de VVD de oppositie ingaat, aldus partijleider Mark Rutte zaterdag. In de Tweede Kamer gaat Rita Verdonk zich bezighouden met onderwijs en jeugdcriminaliteit. Henk Kamp gaat integratie doen, Johan Remkes de Nederlandse Antillen en mediabeleid.