Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Wintersporten

Stylist Jan Bos de snelste schaatser op kilometer

Sprinter Jan Bos heeft bij de wereldbeker schaatsen in het Japanse Nagano de tweede duizend meter gewonnen. Na een vierde plaats op de eerste kilometer reed de tweevoudig winnaar van olympisch zilver gisteren de snelste tijd van het weekend: 1.09,40.

Voor routinier Bos (31) betekende het de veertiende wereldbekerzege op de duizend meter in zijn carrière, één minder dan Erben Wennemars. Na een tegenvallende vijfde plaats op de Olympische Spelen van Turijn van begin dit jaar heeft de stylist uit Hierden toch weer de motivatie gevonden om te blijven meedoen met de wereldtop.

Al in oktober toonde hij in Inzell inhoud met een gave 1.500 meter. Bij zijn ploeg Telfort heeft Bos steun van een sterk treintje op de middenafstand, met Remco Olde Heuvel en vooral Stefan Groothuis. Toch eindige hij bij de eerste drie wereldbekerwedstrijden niet op het podium.

Op de eerste duizend meter in Nagano kwam Bos door een zwakke opening net tekort op de topdrie, hoewel zijn slotronde toen al de snelste was van iedereen. Uit die wetenschap haalde de wereldkampioen sprint van 1998 motivatie om een dag later toe te slaan. In zijn winnende race was de laatste ronde nóg beter. Als enige zette Bos een ijzersterke 26,7 op de klok, waar de rest meer dan 27 seconden nodig had. „Dat niemand aan mijn tijd komt, is mooi. Vorige week in China liep het nog van geen kant. Nu laat ik een super-slotronde zien.”

De snel gestarte Zuid-Koreaan Kyu-Hyuk Lee kwam op de streep 0,22 seconde tekort op Bos. Erben Wennemars eindigde net als een dag eerder op de derde plaats. „Ik was de hele week niet al te fit”, zei de bronzen medaillewinnaar van Turijn. „Als je dan toch op het podium eindigt, heb je goed gepresteerd.”

Ondanks hun goede duizend meters zijn de twee ervaren Nederlandse sprinters, die al vanaf 1997 meedoen in de wereldtop, vooralsnog geen favoriet voor de WK sprint, op 20 en 21 januari in Hamar. In de eerste vier wereldbekerwedstrijden over 500 en 1000 meter domineerde Kyu-Hyuk Lee, en was ook zijn landgenoot Joon Mun sterk. „De Koreanen vliegen”, constateerde Peter Mueller, coach van de Noren, die in Azië niet meededen. Pekka Koskela was de enige Europeaan die qua regelmaat met de twee Koreanen kon meedoen. De Fin won in Nagano de eerste duizend meter (1.09,41) en eindigde ook op beide 500 meters vooraan. De Japanner Nagashima verbeterde op de kortste afstand het baanrecord van Shimizu tot 34,91.

Bij de vrouwen bleven de baanrecords buiten bereik. Marianne Timmer werd gisteren achter de Italiaanse Simionato tweede op de duizend meter. Met 1.17,33 bleef ze behoorlijk achter op haar gouden tijd van 1998 (1.16,51). Een dag eerder won de Canadese Rempel en eindigde Timmer als vierde. Als excuus gold dat ze vlak voor haar race de Chinese Hui Ren bewusteloos had zien liggen in de catacomben. „Het was een naar gezicht, zoiets doet je heel wat”, zei Timmer. Na onderzoek bleek Hui Ren niets ernstigs te mankeren.

Verrassend was de derde plaats van Margot Boer (21) op de eerste 500 meter. Ondanks een knieblessure reed ze een persoonlijk record: 38,81. De Koreaanse Sang-Hwa Lee won twee keer, vóór de Duitse Jenny Wolf.