Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Separatisten naar stembus

In twee separatistische regio’s in de voormalige Sovjet-Unie zijn gisteren de kiezers naar de stembus gegaan: in Nagorny Karabach en in Transnistrië. Daar spelen zogenoemde ‘ingevroren conflicten’: ze koesteren een onafhankelijkheid die door niemand wordt erkend.

In Nagorny Karabach, de door Armeniërs bevolkte enclave in Azerbajdzjan, keurden de kiezers met 98,6 procent van de stemmen een grondwet goed, waarin de regio wordt omschreven als „een soevereine, democratische staat”. 83,7 procent van de 89.000 kiesgerechtigden kwam opdagen.

Nagorny Karabach vocht zich tussen 1988 en 1994 los van Azerbajdzjan. De Karabach-Armeniërs bezetten sindsdien niet alleen hun eigen enclave, maar ook een fors deel van Azerbajdzjan zelf. In het gebied is een wapenstilstand van kracht, maar aan de grenzen van de enclave wordt nog vaak gevochten. In de oorlog stierven 30.000 mensen en werden er één miljoen op de vlucht gedreven, vooral Azeri. Velen van hen wonen nog steeds in slechte omstandigheden in Azerbajdzjan.

In het van Moldavië los gevochten Transnistrië koos de bevolking gisteren een nieuwe president. Ze konden kiezen uit vier kandidaten, maar de uitslag was bij voorbaat duidelijk: vanochtend werd gemeld dat Igor Smirnov, die Transnistrië leidt sinds het zich in 1991 van Moldavië losmaakte, is herkozen, met 82,4 procent van de stemmen. De opkomst was 65,4 procent.

Smirnov, een autoritaire leider met een Russisch paspoort, prees de verkiezingen als „een bevestiging van Transnistrië’s pad naar de onafhankelijkheid en nauwere banden met Rusland”. In september stemden de inwoners van Transnistrië – in meerderheid Russen en Oekraïeners – al in een referendum voor de onafhankelijkheid en voor aansluiting van hun regio bij Rusland.

Opmerkelijk is dat in Transnistrië een serieuze criticus van Smirnov kandidaat stond, de journalist Andrej Safonov. Zijn kandidatuur werd aanvankelijk door de kiescommissie afgewezen, maar hij mocht uiteindelijk toch meedoen. Hij kreeg 3,8 procent van de stemmen. (Reuters)