Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Retour Den Haag-Brussel

Nederland, Assen (DR) , 11-aug-2004 Champagne glas. Foto: Sake Elzinga
Nederland, Assen (DR) , 11-aug-2004 Champagne glas. Foto: Sake Elzinga Elzinga, Sake

Borrelcircuit

Met zeventig nieuwe Kamerleden, moet er ook afscheid genomen worden van tientallen vertrekkers uit het parlement. Dat betekent, borrels, borrels en nog eens borrels. Morgen bijvoorbeeld neemt de PvdA afscheid van een aantal grote namen. Klaas de Vries en Saskia Noorman-Den Uyl kunnen op een groot feest rekenen met honderden gasten. Vorige week namen enkele mindere goden van de PvdA afscheid.

De hectiek van Den Haag leent zich maar moeilijk voor gezellige borrels, zo bleek de afgelopen weken. Want juist op de dag dat D66 afscheid wilde nemen van Boris Dittrich, Lousewies van der Laan en Ursi Lambrechts, werd bekend dat ook Bert Bakker niet terug zou keren in de Kamer. Hij werd ‘verstoten’ door de Turkse Fatma Koser Kaya. Bakker wilde zich niet aansluiten bij de andere vertrekkers en kreeg dus afgelopen donderdag zijn eigen afscheidsborrel.

Ook bij de VVD ging het mis. Oud-fractievoorzitter Jozias van Aartsen en enkele anderen stonden al klaar voor hun afscheid in de statige Oude Zaal van de Kamer, toen enkele deuren verderop Rita Verdonk in een Haags café aankondigde een onderzoek te willen naar de vele voorkeurstemmen die ze wist binnen te slepen. Weg feeststemming in de Oude Zaal. Zelfs feestredenaar Mark Rutte kon de sfeer niet meer keren. VVD-coryfee Frits Bolkestein vatte toen het Haagse borrelcircuit adequaat samen. Omgeven door camera’s die van hem wilden horen hoe hij over de coup-poging van Verdonk dacht, zei Bolkestein tegen een RTL-verslaggeefster: „Ach mevrouw, gaat u toch terug naar de bitterballen”. (EK)

‘Aidstest Barroso’

In Brussel is het een kunst om er voor te zorgen dat je boodschap wordt gehoord. De stad zit immers vol lobbyisten, pr-consultants en politici die allemaal vechten om aandacht. Het is daarom zaak dat je je nieuws zo leuk en direct mogelijk aanlevert bij de journalisten. Die hebben het immers ook druk. Dus vertel niet: er wordt zus en zo veel energie verspild in Europa. Maar zeg: in dit gebouw waar de Europese regeringsleiders vergaderen, branden ’s nachts alle lichten. En stuur een foto mee, zoals de Europese federatie van lampenproducenten onlangs deed. (Tekst bij de foto: ‘Is het dit jaar vroeg kerstmis?’)

Max van den Berg, PvdA-europarlementariër, is een oude rot in het vak. Hij verstaat de kunst van nieuws maken. Hij weet waarschijnlijk dat het géén nieuws is dat er in Europa zo en zo veel illegaal gekapt hout wordt verhandeld. Nee, maar als er wat van is verwerkt in het gerenoveerde gebouw van de Europese Commissie dán is het natuurlijk wel nieuws. Zeker als het is terechtgekomen op de 13de verdieping waar commissievoorzitter Barroso zetelt.

‘Gebouw Europese Commissie bestaat uit fout hout’, luidt de kop boven een persbericht van Van den Berg. Daarin vraagt hij om betere controle op de import van hout.

Van den Berg (of een van zijn medewerkers) is trouwens ook een uitstekende koppenmaker. Onlangs stuurde hij een persbericht omdat hij vond dat er te weinig geld beschikbaar was gesteld voor een fonds om HIV, tuberculose en malaria in ontwikkelingslanden te bestrijden. De kop: ‘Aidstest voor Barroso’. Dát gaan journalisten lezen. (JvdK)