Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rent-a-spy

Tussen Russische geheime diensten en steenrijke, verbannen oligarchen in Londen en Israel – zoals Berezovski, de Yukos-clan – ligt een nevelig tussenportaal. Daar hangen allerlei schimmen rond. Zij kopen en verkopen informatie, zetten vreemde handeltjes op. KGB-makelaartjes, als het ware. Ook u kunt ze inhuren. Laten we goedkoop beginnen. Jevgeni Limarev te Cluses heeft u al voor tienduizend euro. Hij

spy_spy_spy.jpgTussen Russische geheime diensten en steenrijke, verbannen oligarchen in Londen en Israel - zoals Berezovski, de Yukos-clan - ligt een nevelig tussenportaal. Daar hangen allerlei schimmen rond. Zij kopen en verkopen informatie, zetten vreemde handeltjes op. KGB-makelaartjes, als het ware.

Ook u kunt ze inhuren. Laten we goedkoop beginnen. Jevgeni Limarev te Cluses heeft u al voor tienduizend euro. Hij meldde onlangs dat een KGB-doodseskader door Europa waart en stuurde een alarmerende memo, dat op 1 november Scaramella en Litvinenko in de Itsu sushibar te Londen samenbracht. Limarev schijnt nu voor zijn leven te vrezen en verdween spoorloos met vrouw en dochter. Maar wilt u beslist iets uitzoeken: van deze organisatie is hij president en hier kunt u hem mailen. Wat doet zijn Rusglobus precies? Vertaalwerk? Vage boel. (En meer over Limarev)

Duurder, maar niet minder vaag, is pan-Europees polomiumverspreider Dmitri Kovtoen. Hier kunt u deze ‘managing partner’ inhuren. Zijn  bedrijf heet Vista FBS. (Vista FSB?) Ik begrijp absoluut niet wat ze uitvoeren. Lees dit eens:

 It is our strong conviction that the present is the mould in which the future is taking shape and that understanding of this phenomena is vitally important. This is why any task or job that must be done has to be evaluated against and tied to the long-term strategic goals of the company. The combination of this approach with highly organized everyday work routine and strong team-spirit is the key to the ongoing success and harmonious growth of the company.’

Dank u, mijn waarde Confucius, maar ik begrijp er niets van. Als Vista FBS u een kopje thee aanbiedt: niet op ingaan.

Voor grondig, peperduur werk: de KGB-veteranen van ‘Waardigheid en Eer’. Ik kon hun website niet vinden (anybody?), mogelijk bestaat die ook niet. Deze jongens zijn daarvoor te exclusief. 50.000 euro is een aanvangssalaris, weet ik uit de Arjan-Erkel zaak. Voor een miljoen euro krijgt u gegarandeerd resultaat. (Of twee miljoen euro, hoorde in van twee bronnen. Maar dat weet bijna niemand) Wilt u contact met ze: u weet me te vinden.