Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Regels voor Talibaan

De ondergedoken Talibaan-oprichter Mullah Omar, naar eigen zeggen „de hoogste leider” van Afghanistan, heeft dertig regels uitgevaardigd voor de jihad tegen de overheid en de buitenlandse militairen. Waarom de gedragsregels zijn opgesteld is niet bekendgemaakt, wel is duidelijk dat de lijst die op internet circuleert en verspreid is onder commandanten in Pakistan en Afghanistan echt is.

Veel van de instructies gaan over het doden van tegenstanders. Leraren „die onder het marionettenregime van de ongelovigen” werken, worden gesommeerd hun scholen te sluiten. Als een docent weigert wordt de school platgebrand – maar niet voordat alle heilige boeken in veiligheid zijn gebracht – en hijzelf omgebracht. Ook hulpwerkers en ambtenaren zullen „doelwit” zijn. Een onthoofding mag echter pas plaatsvinden als er een proces aan voorafgegaan is. Bij dat proces mogen alleen ‘goede gelovigen’ als getuigen optreden.

Andere regels gaan over de organisatie van de strijd. Talibaan mogen bijvoorbeeld wapens voor de jihad niet voor persoonlijke doelen gebruiken en moeten verantwoording afleggen over hun bestedingen bij hun superieuren. Het is verboden om bezittingen van burgers te confisqueren.

Verder zijn er enkele leefregels: Talibaan-strijders „zouden moeten afzien van roken” en mogen geen jongens „zonder gezichtshaar” meenemen naar het slagveld of naar hun privévertrekken, een verwijzing naar het alomtegenwoordige seksuele misbruik van jongetjes. De laatste regel is – geheel in stijl – een dreigement: „de bovenstaande 29 regels zijn bindend”. (AP)