Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Human interest

Recordbedrag voor lp Velvet Underground

De plaat waar verzamelaar ‘Mechadaddy’ 155.401 dollar voor betaalde.
De plaat waar verzamelaar ‘Mechadaddy’ 155.401 dollar voor betaalde.

Een zeer zeldzame acetaat-persing van de eerste grammofoonplaat van The Velvet Underground is afgelopen zaterdag op de veilingsite eBay verkocht voor meer dan 155.000 dollar (116.000 euro).

Dit is het hoogste bedrag ooit voor een grammofoonplaat betaald. Het betreft één van twee bekende exemplaren van een proefopname door de invloedrijke groep van Lou Reed en John Cale, in 1966 gemaakt in de New Yorkse Scepter Studio. De 12-inch plaat bevat afwijkende versies van nummers die later in Los Angeles zouden worden heropgenomen voor het debuutalbum The Velvet Underground & Nico, ook wel bekend als ‘de plaat met de banaan’ om het hoesontwerp met de afpelbare bananen-sticker van Andy Warhol.

De acetaatversie met handgeschreven labels werd in 2002 door de Canadese verzamelaar Warren Hill gevonden op een rommelmarkt in de New Yorkse wijk Chelsea, in een doos met brand- en waterschade. Hill betaalde 75 dollarcent voor de plaat die tamelijk ongeschonden bleek. Eerst dacht hij dat het om een proefpersing van het reguliere album ging, maar nadere inspectie leerde dat er spectaculair afwijkende versies op staan van de nummers European son, Heroïn, Venus in furs en I’m waiting for the man. De oorspronkelijke producer, Norman Dolph, verklaarde in het tijdschrift Record Collector dat hij exemplaren aan John Cale en aan Lou Reed moet hebben meegegeven, nadat Columbia Records geen interesse voor de band toonde. Een van die exemplaren is nu gevonden, het andere is in particulier bezit.

Record Collector, dat een eBay-O-Meter bijhoudt van bestverkochte collectors items, noemde de Velvet Underground-plaat vorig jaar een van de gewildste verkoopobjecten ooit. Platenmaatschappij Universal toonde interesse voor een uitgave. De plaat verscheen 28 november op eBay met 25 dollar als minimumbod. Er werd 153 keer op geboden. De verder onbekende verzamelaar ‘Mechadaddy’ bracht het winnende bod van 155.401 dollar uit. Volgens Popsike.com, dat resultaten op eBay voor zeldzaam vinyl bijhoudt, was het duurste Velvet Underground-item tot nu toe een door Warhol gesigneerde banaanelpee die 685 dollar opbracht. De duurste grammofoonplaat tot nu toe was een tien inch-opname van de Quarrymen, voorlopers van The Beatles. Die plaat, die honderdduizend dollar waard is, is in bezit van Paul McCartney.