Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Popzaal Patronaat gered door gemeente Haarlem

AMSTERDAM, 11 DEC. - De gemeente Haarlem geeft 150.000 euro om popzaal Patronaat te redden van faillissement. Daarnaast leent de gemeente de zaal nog eens datzelfde bedrag voor de voorlopige exploitatie van het gebouw. Het Patronaat, dat vorig jaar een nieuw pand betrok, liep in het eerste half jaar na de heropening een tekort op van drie ton. Hoewel de bezoekersaantallen hoog waren, kostte de exploitatie meer dan verwacht. Twee maanden geleden werd de nieuwe directeur, Antoinette van Zalinge, op non-actief gesteld. De bijdrage van de gemeente is eenmalig. Voorwaarde is dat Adriaan Helmig, voorzitter van de Stichting Stadsschouwburg Concertgebouw, ook voorzitter wordt van de Raad van Toezicht van het Patronaat. Toen dit woensdag bekend werd, trad de hele Raad van Toezicht van het Patronaat af. Volgens interim-directeur Rob Stecher is de Raad vertrokken wegens een mogelijk ”dubbele petten-verhaal”. ”Als straks de schouwburg opengaat, en de subsidies moeten verdeeld worden, waar ligt dan Helmigs prioriteit?” Intussen maakt Stecher samen met mede-interim directeur Frans Vreeke een plan om Patronaat beter te exploiteren. ”We denken aan commerciële verhuur, sponsoring, en gebouwtechnische aanpassingen om de kosten te drukken.”