Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Pardonmotie-debat, Unicef en de Blue Man

1Morgen houdt de Tweede Kamer het spoeddebat over de uitvoering van de motie over de pardonregeling. Op de Kameragenda staat het debat gepland voor 19.00 uur.

Donderdag 30 november nam een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en de Partij voor de Dieren een motie aan waarin minister Verdonk werd opgeroepen de uitzettingen op te schorten van uitgeprocedeerde asielzoekers die vallen onder de oude Vreemdelingenwet. De indieners van de motie vinden dat de positie van deze groep asielzoekers definitief moet worden geregeld bij de coalitiebesprekingen voor een nieuw kabinet. Volgens Verdonk is, gezien de lopende formatieonderhandelingen, dit voorstel niet alleen staatsrechtelijk ongewenst, maar praktisch ook onuitvoerbaar.

Een meerderheid van de Tweede Kamer neemt geen genoegen met Verdonks antwoord, daarom is morgenavond het Kamerdebat.

2Woensdag doet de rechter uitspraak in de zaak over de bestorming van het ADO-honk, in februari van dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste anderhalve week geleden zes jaar cel tegen hoofdverdachte D. van der E., een medeverdachte hoorde 24 maanden cel eisen.

Het OM verdenkt beiden onder meer van brandstichting, poging tot doodslag en mishandeling. Twee dagen voor de wedstrijd ADO Den Haag-Ajax bestormden ongeveer zeventig fans van de Amsterdamse club het supportershonk van ADO. Ze hadden paraplu’s, stokken, messen en molotovcocktails bij zich als wapens. De ongeveer tien aanwezige Haagse supporters raakten gewond.

De rechtbank veroordeelde in juli en september al zeventien aanhangers van Ajax. Zij kregen straffen tot vier jaar cel opgelegd.

3Unicef viert vandaag zijn 60ste verjaardag. Unicef is een organisatie van de Verenigde Naties die zich inzet voor het welzijn van kinderen. Voluit heet Unicef ‘United Nations Children’s Emergency Fund’, tot 1953 stond de afkorting voor ‘United Nations International Children’s Emergency Fund’.

Verder deze week, niet vergeten:

morgen vindt in het Rotterdamse WTC het Nationaal secretaressecongres plaats;

vrijdag wordt Paleis Soestdijk opengesteld voor het publiek, de inwoners van Soestdijk en Baarn mogen als eerste een kijkje nemen;

zaterdag vinden de opnamen van het Groot Dictee der Nederlandse Taal plaats, de tv-uitzending is woensdag 20 december;

vanaf zaterdag ook in Nederland te zien: de Blue Man Group – na het succes in New York, Boston, Chicago, Las Vegas, Toronto, Berlijn en Londen is dit ‘theater- en muziekspektakel’ ook te zien in de Theater Fabriek Amsterdam.

Samenstelling: Peter Leijten