Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

Ook FC Groningen trapt in val PSV

Een jaar geleden betekende een overwinning tegen PSV de omslag voor FC Groningen.

De landskampioen won gisteren met 2-0 van de ploeg van trainer Ron Jans.

Doelman Gomes van PSV stompt de bal weg in het competitieduel met FC Groningen. Foto Pro Shots groningen - psv 09-12-2006 eredivisie seizoen 2006-2007 gomes redt bij corner
Doelman Gomes van PSV stompt de bal weg in het competitieduel met FC Groningen. Foto Pro Shots groningen - psv 09-12-2006 eredivisie seizoen 2006-2007 gomes redt bij corner Pro Shots

Vooraf had trainer Ron Jans van FC Groningen het nog ontkend. De confrontatie met PSV moest vooral niet gezien worden als een voetbalwedstrijd „tussen hoop en vrees”. We zijn echt niet bang voor de landskampioen, was de boodschap.

Toch lag de karakterisering van hoop en vrees voor de hand. Een zege op het bijna onverslaanbare PSV zou, net als een jaar geleden, een omslag bij de bewoners van Euroborg teweeg kunnen brengen. In het vorige seizoen begon, na drie nederlagen tegen RKC, Heracles en Sparta, de opmars naar boven tegen PSV, met uiteindelijk een keurige plaats in de finale van de play-offs tot gevolg.

En een beetje vrees zal Jans toch wel gehad hebben, in de aanloop naar zaterdagavond. In de laatste vier duels kon keeper Bas Roorda maar liefst zestien keer de bal uit het net halen. Als PSV aan dat aantal een handvol doelpunten zou toevoegen, kon het zelfvertrouwen van verdedigers als Gibril Sankoh en Bruno Silva wel eens helemaal verdwijnen.

Zover kwam het niet, ondanks dat PSV een nederlaag van 2-0 toevoegde aan de reeks verliespartijen van Groningen. „Deze wedstrijd geeft mij ondanks het verlies voldoende aanknopingspunten om weer positief naar de komende wedstrijden te kijken. Om te beginnen komende zaterdag tegen AZ”, constateerde Jans opgeruimd. Slechts een halve dag was hij somber geweest over zijn elftal, na het 3-0 verlies bij Utrecht. Een week eerder had ADO al met 2-5 een einde gemaakt aan het feit dat Groningen nimmer een competitiewedstrijd in Euroborg had verloren.

Het optimisme van Jans was terecht, want Groningen was met name in de eerste helft gelijkwaardig aan PSV. De verdediging gaf, mede als gevolg van het fletse optreden van Arouna Koné en Jefferson Farfán, nauwelijks kansen weg, terwijl de club uit het noorden weer eens kon laten zien dat het over een zeer goede aanval beschikt. Balkunstenaar Luis Suárez en Erik Nevland zorgden ervoor dat doelman Gomes meer te doen kreeg dan Roorda.

Maar daar lag direct ook het probleem. „Hij reageerde twee tot drie keer goed”, zo zei Ronald Koeman droogjes op het optreden van zijn Braziliaanse keeper. Het went blijkbaar snel dat hij ballen uit de hoek tikt die zekere doelpunten lijken. Zoals het schot van Danny Holla. „Ik zag hem al tegen de onderkant van de lat gaan, maar Gomes tikt hem nog weg. We zijn in het mes gelopen dat Gomes heet”, aldus Jans.

Ook vorige week tegen Vitesse zorgde Gomes er al voor dat PSV de nul kon houden. De Braziliaan had dit keer Alex, Carlos Salcido en Manuel da Costa voor zich staan. Op rechts was Jan Kromkamp naar de middenlinie doorgeschoven, terwijl Edison Méndez als aanvallende middenvelder op links speelde. „Aan die kant kan hij ook goed uit de voeten”, zei Koeman over Méndez. „Koné en Farfán laten hun man nog wel eens lopen en daarom wilden we iets meer zekerheid in bouwen.”

Dat het eerste doelpunt ruim een uur op zich liet wachten, zorgde niet voor enige vorm van ongerustheid bij PSV. Veel kan er niet gebeuren, zei doelpuntenmaker Ibrahim Afellay, want het team geeft weinig weg. „En het is bijna onvoorstelbaar, maar we maken zelf van een halve kans een hele.” Afellay, die scoorde door slecht uitverdedigen van Groningen, deelde zijn vreugde direct na zijn schot met Patrick Kluivert die een groot deel van de tweede helft langs de lijn warmliep. „Ik rende direct naar hem toe, want bij de laatste training had hij mij nog een tip gegeven hoe ik in zo’n geval moest schieten. Niet met mijn wreef, maar met de binnenkant van de voet.”

Als PSV eenmaal voorstaat kan Koeman rustig achteroverleunen, ook al verkeert de ploeg niet in grootse vorm. „Met ons compacte spel geven we weinig weg en anders is Gomes er altijd nog. En voorin beschikken we met Farfán en Koné over twee spitsen die snel uitbreken.”

De matig spelende Koné liet zien dat hij niet in vorm hoeft te zijn om de beslissing te forceren. Het doelpunt, twee minuten voor tijd, kon vooral op het conto van Phillip Cocu en Roorda worden geschreven. De eerste gaf een perfecte pass op de Ivoriaan, de tweede kwam slecht getimed zijn doel uit. Het maakte het foutloze optreden van Gomes voor Groningen alleen maar schrijnender.