Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Onderzoek naar fusie Northwest

Het noodlijdende Amerikaanse Northwest Airlines overweegt overgenomen te worden of te fuseren met een andere luchtvaartmaatschappij. Northwest, partner van de Nederlandse maatschappij KLM, huurt het New Yorkse Evercore Partners in voor financieel advies over „strategische alternatieven”, zo blijkt uit bij een lokale faillissementsrechtbank gedeponeerde stukken. Sinds Northwest in september vorig jaar uitstel van betaling moest aanvragen speculeren analisten over een overname van het concern.

De langverwachte consolidatieslag in de Amerikaanse luchtvaartsector lijkt vorige maand begonnen te zijn toen US Airways een vijandig bod van 8,7 miljard dollar (6,7 miljard euro) uitbracht op het veel grotere Delta Air Lines. Delta wijst het bod van de hand. De combinatie van US en Delta zou in omzet en passagiersaantallen de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld worden.

Voordat US Airways met zijn bod kwam, was de verwachting dat Delta en Northwest samenwerking zouden nastreven. Het inschakelen van Evercore Partners kan daartoe alsnog een opmaat zijn. Zowel Delta als Northwest bevindt zich in het Amerikaanse voorstadium van faillissement, Chapter 11 geheten. Tijdens deze periode is het eenvoudiger personeelscontracten te beëindigen.

Vorige maand constateerde Northwest dat de overnamepoging van US Airways „aanleiding geeft te vermoeden dat ook Northwest het doel van een vijandig bod kan worden”. Het aandeel Northwest schoot vrijdagmiddag na de bekendwording van de Evercore-opdracht met 48 procent omhoog tot 4,90 dollar.

Northwest Airlines is in personeel gemeten met 28.500 werknemers de dertiende maatschappij ter wereld. Air France-KLM is met 103.000 werknemers de grootste.

Een van de obstakels voor een mogelijk samengaan met Northwest is de moeizame relatie met verschillende vakbonden. Na een staking van een jaar sloot de vakbond voor technisch personeel in oktober een overeenkomst met Northwest.

De beursgenoteerde financiële instelling Evercore Partners verstrekt advies over investeringen en herstructureringen. Werknemers van Evercore deden in het verleden onderzoek bij Continental Airlines en United Airlines. Naast een eerste betaling van 275.000 dollar betaalt Northwest de adviseurs 75.000 dollar per maand. Bij een succesvolle overname of fusie komt daar 2 miljoen dollar bij.