Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Knallen met die kurken

Deze tijd van het jaar, waarin iedereen meer en betere wijnen consumeert, zou voor de wijnliefhebber de meest hoopgevende periode moeten zijn. Door het jaar heen koop of krijg je flessen die volgens de gever, gids, verkoper of prijs veel beloven. Netjes leg je ze onderin het wijnrek, wachtend op die speciale gelegenheid. Het kerstdiner met (schoon)ouders, vrienden of lekker alleen. Of de jaarwisseling, wanneer bubbels 2007 voor kwade geesten moeten behoeden.

In werkelijkheid blijken deze zogenaamde feestmaanden vaak een teleurstellende wijndrinkperiode. De meeste wijnen worden vol spanning opengemaakt en vallen tegen. Ze zijn te zuur, geoxideerd en voldoen niet aan het verwachtingspatroon.

Nederlandse huizen lenen zich over het algemeen niet voor het bewaren van wijn, erger nog, de meeste wijnen zijn volledig ongeschikt om lang te bewaren. Matige wijnkwaliteit en centrale verwarming zijn hier de boosdoeners.

Een wijn die enig bewaarpotentieel heeft, is gebaat bij een constante temperatuur en weinig licht. Het aan- en uitzetten van de radiator laat hem helemaal in de stress schieten. Een fles champagne staat vaak al een aantal weken bij de slijter in het volle licht. Thuisgekomen ondergaat hij dezelfde martelgang. Warmte en licht zorgen voor een grote deceptie op 31 december.

Frank Jacobs en Gert Crum, twee nationale ‘wijncelebs’, hebben hier een leuk boekje over geschreven: Wijn en bewaren, van trapkast tot wijnkelder (Het Spectrum, ISBN 90-274-3202-3) . Een zeer duidelijk en overzichtelijk boek waarin ze de basisprincipes van het opleggen (wijn bewaren) uitleggen, de vloer aanvegen met alle fabels rond het bewaren (‘hoe ouder hoe beter’), maar ook algemene tips geven over keldergereedschap, proeven en serveren. Prima compact boekje (160 pagina’s), weliswaar met een licht jaren zeventig karakter door de wat saaie vormgeving.

Drink je wijn snel, tenzij je zeker weet dat hij bewaard kan worden, bewaar hem dan in een constante koele omgeving. Liefst nog trillingvrij ook. Champagne, zelfde principe; alles zonder vermelding van het oogstjaar – de non-vintages – zo snel mogelijk opdrinken. Knallen met die hap.

Cuno van ’t Hoff

Verder lezen: www.wijnsuggestie.nl of 00751 naar 7585. Wijn en bewaren op spectrum.nl of 58024 naar 7585