Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Kerst in de bladen

Nog twee weekjes slapen en dan is het kerst. Op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc is een brainstormsessie gaande over de vraag ‘Wat eten we met kerst?’. Iedereen mag meedenken, suggesties doen en vragen stellen. Hier in koken etc test ik alvast wat recepten uit de bladen.

Vandaag: Elle Eten. Wat Elle ons wil laten eten, deze kerst? Foie gras met perenchutney (mmm) cocktails en fingerfood (of course), zee-egel met mierikswortelroom en kaviaar (welja), brandy butter-notentruffels (diepe zucht).

Het intrigerendst vind ik een voorgerecht van chef-kok Schilo van Coevorden: gemarineerde rookzalm met wasabi-mayonaise. Tegen een ravenzwarte achtergrond is een stuk koraalrode zalm te zien. Het visvlees glinstert, er liggen kleine dauwdruppeltjes op. De zalm is gevangen onder een stolp. Binnen in dat glazen huisje dwarrelen rookpluimen. Terwijl ik de foto bestudeer, moet ik onwillekeurig denken aan de videoclips van Boney M, maar vooral vraag ik me af: ‘hoe doet ‘ie dat?’

„Steek een stukje rookhout zo aan dat het gaat smeulen en roken”, zegt het recept. „Vang steeds wat rook onder een glazen kommetje, zet dat snel op de zalm en serveer met kommetje en al.”

Er staat ook dat ik het aansteken van zo’n houtje het beste in een barbecue of rookoven kan doen, maar dat Schilo zelf een hasjpijpje gebruikt. Kijk, dan voel ik me uitgedaagd. Ik bezit noch een barbecue, noch een rookoven, noch een hasjpijpje. Eens zien of dit me gaat lukken.

Ik haal mijn braadslede tevoorschijn, strooi er een handjevol woodchips, voorheen eikenboom, in en houd er een lucifer bij. Als het lucifertje opgebrand is, doen mijn duim en wijsvinger pijn en is welgeteld één houtsnippertje een pietsie zwartgekleurd. Tweede lucifer, het houtsnippertje kleurt nu helemaal zwart en er komt een baby-rookpluimpje uit. Derde lucifertje gaat uit voordat het ook maar naar het hout heeft kunnen kijken. Na 7 lucifers broeien 3 van de pakweg 150 houtsnippers in mijn braadslee. Geen rook.

Ik roep de Hongerige Man erbij. Die herhaalt wat ik al heb geprobeerd. „Dat heb ik al geprobeerd.” „Wil je nou dat ik dat hout voor je aansteek of niet?” Na een kwartier vruchteloos pielen bel ik vriend Maarten. Maarten heeft een rookoven en geldt dus als ervaringsdeskundige. „Hahaha, dat meen je niet. Dat spul moet helemaal niet branden.”

Hoezo niet? Het recept zegt: ‘Steek een stukje rookhout aan’. „Je moet het over de bodem van een bak uitspreiden, die op het fornuis zetten en dan gaat het vanzelf roken.” Nou moe, dat staat er anders niet.

Maar Maarten heeft gelijk. Als we doen wat hij zegt hebben we binnen 3 minuten een tevreden rokend, welriekend hoopje houtsnippers. We vangen de rook in grote glazen en zetten die over de gemarineerde zalm. Het ziet er ronduit spectaculair uit. Aan tafel menen we zelfs een vage rooksmaak aan de zalm te ontdekken. Maar dat kan ook liggen aan het feit dat de hele keuken inmiddels naar eikenhout geurt.

Kijk op www.nrc.nl/kokenetc voor het volledige recept voor gemarineerde rookzalm. En praat mee over de kwestie ‘Wat eten we met kerst?’