Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Internet Voorkeur

Voorkomen van blessures. www.voorkomblessures.nl website
Voorkomen van blessures. www.voorkomblessures.nl website

Blessures. Niet bewegen is ongezond en leidt op langere termijn tot gezondheidsproblemen die de staat veel geld kosten. Wel bewegen kost ook geld. Blessures kosten jaarlijks 620 miljoen euro aan gezondheidszorg en arbeidsverzuim. De overheid wil daarom het aantal sportblessures in 2010 met 10 procent terugdringen. Jaarlijks raken er ongeveer 1,5 miljoen sporters gewond. 760.000 van hen moeten een medische behandeling ondergaan. Om sporters beter voor te lichten over blessures en hoe deze te voorkomen heeft Consument en Veiligheid een website gemaakt. Voorkomblessures.nl richt zich op vier sporten: voetbal, tennis, hockey en hardlopen. In 2008 wordt nog een aantal sporten toegevoegd. In filmpjes vertelt tv-presentator Wilfried de Jong van de programma’s Holland Sport en Sportpaleis De Jong hoe je blessures kunt voorkomen. Van elk filmpje is een korte en een lange versie. Daarnaast bevat de site driedimensionale animaties van geblesseerde lichaamsdelen. Tekstuele informatie is uiterst schaars op de site. De weinige teksten die de site bevat, zijn erg algemeen. Een voorbeeld: „Het spreekt voor zich dat een goede algehele getraindheid de kans op het ontstaan van tennisblessures vermindert.” Wie gedetailleerde informatie wil, moet een aantal tests invullen.

Zie verder:www.voorkomblessures.nl