Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

In zaak-Litvinenko voert spoor ook naar Hamburg

In het mysterie rond de moord op de voormalige Russische spion en Poetin-criticus, Alexander Litvinenko, voert ook een spoor naar Duitsland. Een van Litvinenko’s gesprekspartners in Londen, Dmitri Kovtoen, liet op talrijke plekken in en rond Hamburg sporen van de radioactieve stof polonium-210 achter.

Kovtoen, die voor een acute stralingsziekte in een kliniek in Moskou wordt behandeld, heeft een woning in Hamburg maar woonde al geruime tijd niet meer in de stad. De Duitse autoriteiten gaan er vanuit dat hij drie dagen in Hamburg was alvorens naar Londen te reizen. Kovtoen ontmoette Litvinenko op 1 november, vermoedelijk de dag waarop de laatste met polonium-210 werd vergiftigd.

De recherche heeft polonium gevonden in de auto waarmee Kovtoen van het vliegveld in Hamburg werd opgehaald, in twee woningen waar hij heeft overnacht en op zijn dossier bij de immigratiedienst, waar hij zich op 30 oktober moest melden.

Een aantal mensen dat Kovtoen in Hamburg ontmoette is niet besmet. Ook het vliegtuig van Germanwings waarmee hij van Hamburg naar Londen vloog, was niet besmet. De Duitse politie weet nog niet of het Aeroflot-toestel, waarmee Kovtoen van Moskou naar Hamburg reisde, besmet was. Kovtoen kwam op 28 oktober in Duitsland aan en vloog op 1 november door naar Londen. Of hij het polonium inderdaad uit Moskou via Hamburg naar Londen heeft gebracht is onduidelijk. Ook staat nog niet vast hoe Kovtoen het polonium verspreidde.

De Russische autoriteiten willen in verband met hun eigen onderzoek naar de dood van Litvinenko een aantal uitgeweken Russen in Londen spreken, onder wie de miljardair Boris Berezovski.

Afgelopen weekeinde bleek dat het Italiaanse contact van Litvinenko, Mario Scaramella, met een veel geringere dosis polonium-210 is besmet dan eerder was bericht. Zijn gezondheid loopt geen gevaar. Ook bij twee Britse politieagenten, die bij het onderzoek zijn betrokken, is een lichte poloniumbesmetting vastgesteld.