Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Goed weekeinde koplopers

In de voetbalcompetities van Spanje, Engeland en Italië profiteerden de koplopers van puntenverlies van de concurrenten.

Zelf winnen en een dag later de voornaamste concurrenten in een onderling duel de punten zien delen. Dat overkwam landskampioen PSV gisteren bij het competitieduel tussen Ajax en AZ. Ook in de voetbalcompetities van Spanje, Engeland en Italië profiteerden winnende koplopers van de resultaten in topwedstrijden.

Lijstaanvoerder FC Barcelona won in Spanje moeizaam van Real Sociedad (1-0), dat dit seizoen nog geen duel won. De ploeg van trainer Frank Rijkaard had in verdedigend opzicht geen moeilijke dag, maar liet na de mogelijkheden te verzilveren. Na een uur maakte Ronaldinho de enige treffer, op aangeven van Ludovic Giuly. De Braziliaan, over wiens vorm eerder dit seizoen twijfel bestond, was vorige week ook belangrijk in het duel met Werder Bremen, om een plaats in de achtste finales van de Champions League. Barça won met 2-0 door een doelpunt en een assist van Ronaldinho.

Naaste belager Real Madrid verloor het topduel met Sevilla, deze week tegenstander van AZ in het UEFA-Cuptoernooi. Invaller Ernesto Chevanton maakte in de tweede helft het winnende doelpunt voor de thuisclub. De Koninklijke, waar Ruud van Nistelrooy een basisplaats had, was na bijna een kwartier op voorsprong gekomen door een doelpunt van David Beckham. Vijf minuten later zorgde Frederic Kanouté voor de gelijkmaker.

Door de overwinning staat Sevilla tweede, op twee punten achterstand van Barcelona. Real Madrid heeft vier punten minder dan de koploper uit Catalonië.

In Engeland won koploper Manchester United zaterdag de stadsderby tegen Manchester City met 3-1. Bij rust leidde de ploeg van manager Alex Ferguson met 2-0, door doelpunten van Wayne Rooney en Louis Saha. De Fransman lijkt een sterker spitsenduo te vormen met de Engelse international dan de afgelopen zomer vertrokken Van Nistelrooy. Na de aansluitingstreffer van oud-Ajacied Hatem Trabelsi namen de Sky Blues meer risico. Manchester United, met Edwin van der Sar in het doel, profiteerde van de ontstane ruimte en besliste het duel via Cristiano Ronaldo.

Een dag later kwamen Chelsea en Arsenal in de Londense derby niet verder dan een gelijkspel: 1-1. De doelpunten vielen in de slotfase. Eerst scoorde Arsenal-middenvelder Mathieu Flamini, Michael Essien maakte even later gelijk met een onhoudbaar afstandschot. In blessuretijd zag aanvoerder Frank Lampard van Chelsea zijn schot gekeerd door de paal. Daardoor staat de formatie van de Portugese trainer José Mourinho acht punten achter op Manchester United, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld. Arsenal zakte naar de zesde plaats.

In Italië won koploper Internazionale met 3-0 bij Empoli. De doelpunten werden gemaakt door Zlatan Ibrahimovic, Hernan Crespo en Walter Samuel. Het was de achtste competitiezege op rij van de ploeg uit Milaan, een evenaring van het clubrecord uit het seizoen 1939/1940. Nummer twee AS Roma was kansloos in de Romeinse derby met Lazio Roma. Het harde duel eindigde in 3-0 voor Lazio.

In de Serie A heeft AS Roma nu zeven punten achterstand op Internazionale. Derde en vierde staan clubs van het eiland Sicilië: Palermo en het verrassende Catania.