Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

EU zoekt uitweg uit impasse over kwestie-Cyprus

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zouden vandaag alles in het werk stellen om tijdens een vergadering in Brussel een onderlinge botsing over Turkije te voorkomen.

De lidstaten zijn zwaar verdeeld over de vraag hoe de EU zich moet opstellen tegenover Turkije nu dit land niet heeft voldaan aan een belangrijke voorwaarde van de EU om de onderhandelingen over het lidmaatschap van de Unie voort te kunnen zetten. Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Griekenland en Cyprus zijn voor krachtige maatregelen. Aan de andere kant staan Groot-Brittannië, Zweden en Italië die voor een voorzichtige aanpak zijn.

Turkije had voor het eind van dit jaar zijn havens en vliegvelden moeten openstellen voor schepen en vliegtuigen uit EU-lidstaat Cyprus. De Unie beschouwt een dergelijke stap als een vorm van erkenning door Turkije van dit sinds 1974 gedeelde eiland. Maar Turkije wil hiertoe niet overgaan. Wel kwamen afgelopen donderdag berichten uit Ankara dat Turkije bereid zou zijn één haven en één vliegveld onder stringente voorwaarden te openen. Maar het merendeel van de lidstaten beschouwt dit als onvoldoende.

De verwachting vanmiddag was dat de ministers er vandaag niet uitkomen en het vraagstuk zouden voorleggen aan de regeringsleiders van de 25 lidstaten van de Unie, die eind deze week in Brussel bijeenkomen. „De posities van in elk geval een aantal lidstaten van de EU liggen te ver uiteen”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vanmorgen. Diplomaten betwijfelden eind vorige week of de regeringsleiders er wel in zullen slagen uit de impasse te komen.

De Europese Commissie, het uitvoerend bestuur van de Unie, heeft eerder voorgesteld de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de EU gedeeltelijk stop te zetten. Deze gesprekken, waarbij bekeken wordt hoe de Turkse wetgeving in overeenstemming kan worden gebracht met de Europese, is verdeeld in 33 hoofdstukken. De Commissie wil de onderhandelingen over acht belangrijke hoofdstukken, zoals douane-unie, handel en transport, opschorten. Nederland wil dat de onderhandelingen over minstens tien hoofdstukken worden opgeschort.