Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Eerste claim ingediend om ‘woekerpolis’

Nationale-Nederlanden heeft als eerste een collectieve schadeclaim ontvangen van gedupeerde klanten die een beleggingsverzekering hebben lopen. De Stichting Woekerpolis Claim en Vereniging Consument & Geldzaken hebben namens ongeveer 7.000 polishouders een oproep gedaan aan Nationale-Nederlanden (NN) om tot een schadevergoedingsregeling te komen.

De klanten, vooral van het product Flexibel Verzekerd Beleggen, zouden de afgelopen jaren onvoldoende zijn geïnformeerd over de kostenstructuur van de polis, waardoor „in veel gevallen een fors negatief beleggingsrendement” is behaald, aldus voorzitter J. Wendelgelst van de Stichting Woekerpolis Claim.

Hij schat de geleden schade voorlopig in op een bedrag van tussen de 5.000 en 10.000 euro per polis. Dat zou op een totale schadepost van 35 à 70 miljoen euro uitkomen. De 7.000 gedupeerden hebben zich aangemeld via de website van de stichting of zijn lid van de Vereniging Consument & Geldzaken. Volgens Wendelgelst vormen de NN-klanten de grootste groep van de tot nu toe in kaart gebrachte gedupeerden. Hij benadrukt dat zijn stichting ook andere verzekeringsconcerns, zoals Aegon en Fortis, in het vizier heeft.

Beleggingspolissen liggen de afgelopen weken onder vuur sinds de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een onderzoek concludeerde dat de polissen in veel gevallen duur, complex en ondoorzichtig zijn. Ze worden vooral toegepast bij hypotheken waarvan de schuld aan het eind van de looptijd wordt afgelost met de opbrengst van beleggingen in aandelen en obligaties. Met name in het begin van de looptijd gaat een groot deel van de inleg op aan kosten.

Uit eigen onderzoek van de verzekeraars bleek dat slechts 60 procent van de inleg voor beleggingshypotheken daadwerkelijk wordt belegd. De rest wordt gebruikt als premie aan gekoppelde overlijdensrisicoverzekeringen en als vergoeding voor tussenpersonen, banken en verzekeraars.

National- Nederlanden laat via een woordvoerder weten de brief van de Stichting Woekerpolis Claim eerst te willen bestuderen alvorens inhoudelijk een reactie te kunnen geven. „Het is nog veel te vroeg om te zeggen of er grond is voor een eventuele compensatieregeling.” Voorzitter Wendelgelst van de stichting zegt eerst met NN in gesprek te willen. „Daar zijn we toe verplicht.”