Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Voetbal

een weekeinde vol voetbal

Feyenoord heeft een hectische week afgesloten met een geflatteerde zege. Tegen hekkensluiter ADO Den Haag werd het 3-1. Van goed voetbal was geen sprake. Ook gisteren gingen de meeste gesprekken over de gebeurtenissen buiten het veld. Voorzitter Jorien van den Herik kondigde vrijdagavond laat aan dat hij op korte termijn vertrekt bij de club. Donderdag al was Feyenoord aan een zware Europese sanctie ontsnapt na de rellen in Nancy. Coach Erwin Koeman was tevreden met de drie punten „maar over het vertoonde spel ben ik uiteraard niet te spreken”. Hij vond het wel een mooi gebaar dat aanvoerder Theo Lucius een strafschop liet nemen door Angelos Charisteas, die zo zijn eerste doelpunt in De Kuip kon maken.

NAC Breda liet zich zaterdagavond niet van de wijs brengen door de vroege rode kaart voor Leonardo, de spits die in de belangstelling staat van Ajax. De Braziliaan kon vertrekken na hevig mekkeren tegen scheidsrechter Wegereef en dupeerde daarmee zijn medespelers. Toch wist NAC met 2-1 te winnen van Excelsior. „Ik heb niets bijzonders gezegd. Ik was alleen boos dat ik een gele kaart kreeg”, hield Leonardo na afloop vol.

Sparta heeft in de strijd tegen degradatie een flinke dreun uitgedeeld aan concurrent Heracles Almelo. De Rotterdamse club won in het Polman Stadion met 3-2. De uitblinker aan de kant van Sparta was Haris Medunjanin, die voor rust doelman Martin Pieckenhagen tot twee keer toe verraste met een fraaie boogbal. Alleen Ajax was het tot nu toe gelukt (3-0) bij Heracles te winnen. Van de vijftien punten behaalde de ploeg van trainer Ruud Brood er veertien in eigen stadion.

Trainer Foeke Booy van FC Utrecht vreest dat hij de rest van het seizoen niet meer over Cedric van der Gun kan beschikken. De aanvaller raakte aan zijn knie geblesseerd. De medische staf vreest voor een kruisbandblessure. „We hebben nog geen zekerheid, maar het ziet er slecht uit”, verklaarde Booy. „Dat is een drama voor die jongen. Hij was zo goed bezig.” Van der Gun kampte vorig seizoen bij Borussia Dortmund ook al met een kruisbandblessure. „Dat was dezelfde knie”, weet Booy. „Hij is fantastisch teruggekomen en nu dit weer.” Zonder Van der Gun verloor Utrecht bij NEC met 2-0.

De spits Blaise N’Kufo scoorde gisteren zijn eerste hattrick in de eredivisie. Voor FC Twente maakte hij de drie goals bij Willem II. Die club is de favoriete opponent van N’Kufo. Hij scoorde in zeven wedstrijden al tien keer tegen de club uit Tilburg.

Sevilla heeft zich in de Spaanse competitie weer op de tweede plaats genesteld achter koploper Barcelona. De ploeg won de topper tegen Real Madrid met 2-1. Barcelona won met slechts 1-0 van Real Sodiedad. De ploeg van Frank Rijkaard, die werd gered door een doelpunt van Ronaldinho, heeft twee punten voorsprong op Sevilla. Real Madrid staat derde op vier punten. Sevilla komt deze week in Europees verband in actie tegen AZ.

Pim Verbeek heeft met het Zuid-Koreaanse voetbalteam de halve finales van de Aziatische Spelen bereikt. Zuid-Korea versloeg buurland Noord-Korea in de kwartfinales met 3-0. Titelverdediger Iran schakelde China uit in een lange strafschoppenreeks. Zuid-Korea stuit in de halve eindstrijd op Irak, dat met 2-1 won van Oezbekistan. Iran speelt tegen gastland Qatar.

Juventus is hard op weg binnen een jaar terug te keren in de hoogste klasse van het Italiaanse voetbal. Begonnen met negen punten in de min bereikte de club uit Turijn zaterdag de koppositie in de Serie B dankzij een 1-0-zege op Hellas Verona. International Mauro Camoranesi was de maker van het enige doelpunt. Juve kwam door de overwinning op 28 punten, evenveel als Bologna. Napoli kan vandaag bij winst op Cesena de eerste plaats heroveren. Juventus, dat wegens betrokkenheid bij fraude teruggezet werd van de Serie A naar de Serie B, heeft op eigen veld nog geen punt verloren.

De topper Chelsea - Arsenal in de Premier League is gisteravond geëindigd in een gelijkspel: 1-1. In een enerverende slotfase hadden beide clubs kansen op de zege, de thuisclub de meeste. Arsenal kwam een kwartier voor tijd op voorsprong door een treffer van Mathieu Flamini. De Ghanees Michael Essien maakte met een fantastisch afstandsschot gelijk. De Engelse kampioen zag de achterstand op koploper Manchester United groeien tot acht punten, maar heeft nog een wedstrijd te goed. United won zaterdag de derby tegen stadgenoot City met 3-1.