Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

‘De Melkboer’ wint weer in Madagascar

De zittende president Marc Ravalomanana is de winnaar van de presidentsverkiezingen op het Oost-Afrikaanse eiland Madagascar. Uit de gisteren bekend gemaakte uitslag blijkt dat hij 54,8 procent van de stemmen behaalde in de eerste ronde van de verkiezingen, die 3 december plaatsvond. Ravalomanana, ook wel bekend als ‘de Melkboer’ omdat hij zijn fortuin vergaarde in de zuivel, had 50 procent nodig om een tweede verkiezingsronde te vermijden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken was de opkomst 61,5 procent.

De voornaamste concurrent, de ontslagen parlementsvoorzitter Jean Lahiniriko, behaalde ruim 11 procent en een neef van de voormalige marxistische president Didier Ratsirika vergaarde iets meer dan 10 procent van de stemmen.

De verwachting was algemeen dat Ravalomanana zijn tweede termijn van vijf jaar zou krijgen. Maar de uitslag moet eerst nog beoordeeld worden door het hooggerechtshof van Madagascar. Lahiniriko zei gisteren de uitslag niet te zullen accepteren. „Deze tellingen kloppen niet”, stelde de campagneleider van Lahiniriko. „Volgens de gegevens die wij hebben, heeft kandidaat Ravalomanana slechts 49 procent en een beetje. Dus we zullen de uitslag niet accepteren.”

Onrust rond de voorgaande presidentsverkiezingen, in 2001, leidde tot een crisis die eiland op de rand van burgeroorlog bracht. Diplomaten en analisten vreesden nu van tevoren dat de oppositie de uitslag zou afwijzen. In 2001 weigerde de toen zittende president Ratsiraka af te treden na de verkiezingen. Pas na acht maanden nam Ravalomanana de macht over – na mobilisatie van massademonstraties en met inzet van het leger.

Het eiland in de Indische Oceaan met 17 miljoen inwoners is ’s werelds vierde producent van vanille. Ravalomanana begon zijn loopbaan met de verkoop van yoghurt vanaf de bagagedrager van zijn fiets. In zijn campagne legde hij de nadruk op de bestrijding van armoede, maar zijn tegenstanders zeggen dat hij juist daar de afgelopen jaren onvoldoende aan heeft gedaan. In Madagascar leeft 70 procent van de bevolking op één dollar per dag. De grootste verdienste van de president is dat hij de infrastructuur op het eiland heeft verbeterd. (AP, Reuters)