Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Complot zaak-Diana ontzenuwd

Een nieuw Brits onderzoek naar de dood van prinses Diana in Parijs in 1997 maakt korte metten met theorieën, die er van uit gaan dat ze is vermoord. Het betrof een ongeluk, zo luidt de conclusie van Lord Stevens, de voormalige Londense politiecommissaris die de kwestie twee jaar lang heeft onderzocht. De bevindingen van zijn rapport, die grotendeels in overeenstemming zijn met de conclusies van eerdere Franse onderzoeken, lekten afgelopen weekeinde uit.

Stevens’ onderzoek ontzenuwt een aantal hardnekkige geruchten. Anders dan vaak is beweerd was Diana niet in verwachting van een kind van haar minnaar Dodi Al Fayed. Uit bloed, dat werd gevonden in het wrak van de auto waarmee ze verongelukte bleek dat ze niet zwanger was. Ook blijkt uit het onderzoek dat Diana pas tien dagen voor de fatale dag ongesteld was geraakt. Evenmin zijn er aanwijzingen dat Diana en Dodi al hadden besloten met elkaar te trouwen, zoals Dodi’s vader Mohammed Al Fayed beweerde – hij gelooft dat de Britse geheime dienst achter Diana’s dood zat.

Stevens bevestigt dat Henri Paul, de chauffeur van de Mercedes waarin het tweetal verongelukte, ruim drie keer zoveel alcohol in zijn bloed had als de Franse wet toestaat.

Hij wijst erop dat het paar pas op het laatste nippertje een andere auto nam om persfotografen te misleiden. Dit mislukte en de achtervolgingsrace die daarop ontstond was mede debet aan het dood van de drie inzittenden, aldus het rapport.