Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Chili rouwt baldadig militant

baar1.jpgOmringd door pupillen van de militaire academie ligt Pinochet opgebaard in de hal van het legergebouw. Dat zal een leerzame oefening zijn voor de jonge soldaten. Pinochet ziet er slecht uit. Het bovenste deurtje van de kist is opengeklapt en de dode dictator ligt onder een glasplaat. Naast de kist staan een viertal woestijnruiters, of zoiets. Ze dragen een blauw uniform met op het hoofd de kap van een witte schemerlamp en op de rug een watertankje. Zijn jonge weduwe Lucía Hiriart dept op de eerste rij haar tranen met een witte zakdoek. Ze is gisteren, op de sterfdag van Augusto, 84 jaar geworden.

In een mis vraagt de pastoor vergeving voor alle zonden en prijst de vaderlandsliefde van de kapitein-generaal. Het is een sobere plechtigheid, totdat het af is. Dan begint de volle hal opeens het volkslied te zingen. Eerst voorzichtig, dan luider en uiteindelijk baldadig militant hard. Viva Chile, wordt er geroepen. En Viva Pinochet. Het applaus moet tot in de verre omtrek te horen zijn.

Het is prachtig begrafenisweer in de hoofdstad Santiago. Ruim dertig graden. En misschienbaar2.jpg komt het wel door die hitte dat de gemoederen zo hoog oplopen. Voor de militaire academie staan de mensen rijen dik in wanordelijk, lange kronkels te wachten totdat ze afscheid kunnen nemen van hun generaal. Echt droevig ogen ze niet. Het spektakel lijkt meer op een politieke manifestatie van rechts. Er loopt een clown rond die de meute aanspoort Pinochet toe te juichen. En het publiek gehoorzaamt.

In de conservatieve kranten mopperen briefschrijvers vandaag over het gebrek aan fatsoen van de mensen die blij zijn dat Pinochet niet meer is. Juichen voor een sterfgeval mag niet, is het idee. Bisschop Alejandro Goic heeft de Chilenen opgeroepen respect te tonen ,,voor het verdriet van de familie.” Want zelfs God vergeeft volgens hem ook de grote zondaren.

baar4.jpgDe huidige president van Chili, Michelle Bachelet, zal morgen de begrafenis niet bijwonen. Namens de regering gaat alleen de minister van defensie naar de militaire uitvaart. En de communistische partij heeft opgeroepen morgen te demonstreren bij het standbeeld van Allende. Eens kijken wie meer volk trekt.