Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Botsen we over Turkije?

Turkije voldoet niet aan de eisen voor EU-lidmaatschap.

Maar de EU-landen zijn verdeeld over een gezamenlijke reactie.

Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie stellen alles in het werk om vandaag tijdens een vergadering in Brussel een onderlinge botsing over Turkije te voorkomen. De lidstaten van de Unie zijn zwaar verdeeld over de vraag hoe men zich moet opstellen tegenover kandidaat-lid Turkije nu dit land niet heeft voldaan aan een belangrijke voorwaarde van de EU om de onderhandelingen te kunnen voortzetten.

Turkije had voor het eind van dit jaar zijn havens en vliegvelden moeten openstellen voor schepen en vliegtuigen uit Cyprus. De Unie beschouwt een dergelijke stap als een vorm van erkenning door Turkije van dit sinds 1974 gedeelde eiland. Maar Turkije wil hiertoe niet overgaan. Wel kwamen afgelopen donderdag opeens berichten uit Ankara dat het land bereid is tot een geringe concessie waarbij één haven en één vliegveld onder stringente voorwaarden zouden worden geopend. Maar het merendeel van de lidstaten beschouwt dit als onvoldoende.

De Europese Commissie, het uitvoerend bestuur van de Unie, heeft eerder voorgesteld de toetredingsonderhandelingen met Turkije gedeeltelijk stop te zetten. Deze gesprekken, waarbij bekeken wordt hoe de Turkse wetgeving in overeenstemming kan worden gebracht met de Europese, is verdeeld in 33 verschillende hoofdstukken. De Commissie wil de onderhandelingen over acht inhoudelijk belangrijke hoofdstukken zoals handel en transport opschorten. Sommige lidstaten vinden dit te ver gaan terwijl andere landen juist krachtiger maatregelen willen.

De verwachting is dat de ministers er vandaag niet uitkomen en het vraagstuk zullen neerleggen bij de regeringsleiders van de 25 lidstaten van de Unie die eind deze week in Brussel bijeenkomen. Diplomaten betwijfelden eind vorige week of zij er wél in zullen slagen uit de impasse te komen. De onderhandelingen met Turkije zullen in elk geval nog lange tijd in beslag nemen. Een volledig Turks lidmaatschap van de EU is volgens de meeste huidige lidstaten van de Unie niet voor 2015 aan de orde.