Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

AZ is nog niet klaar voor greep naar de macht

AZ-invaller Simon Cziommer schermt de bal af voor Ajax-verdediger John Heitinga. Foto Bas Czerwinski 10-12-2006, AMSTERDAM. AJAX - AZ. HEITINGA IN DUEL MET MAARTEN MARTENS FOTO BAS CZERWINSKI
AZ-invaller Simon Cziommer schermt de bal af voor Ajax-verdediger John Heitinga. Foto Bas Czerwinski 10-12-2006, AMSTERDAM. AJAX - AZ. HEITINGA IN DUEL MET MAARTEN MARTENS FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Ajax 2 AZ 2

Ruststand 1-0. 35. Heitinga 1-0, 50. Arveladze 1-1, 57. Mendes da Silva 1-2, 74. Huntelaar 2-2. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 50.649.

Erik Oudshoorn

Na nederlagen tegen PSV en Feyenoord lukte het AZ gisteren in een derde ‘traditional’ ook niet om Ajax te verslaan. Hoe graag had trainer Louis van Gaal zijn oude club een nederlaag willen toebrengen, in het stadion waar hij twee jaar geleden uit onvrede over het gevoerde beleid vertrok. Maar AZ is nog niet toe aan een greep naar de macht. Ajax leed niettemin in het aantrekkelijke duel, waarin arbiter Eric Braamhaar opzichtig marchandeerde om rode kaarten te voorkomen, twee dure verliespunten met het oog op de landstitel: 2-2. PSV was natuurlijk de lachende derde.

Van Gaal maakt zich over de titel al weken geen illusies meer. „PSV wordt weer kampioen”, verkondigde de ervaren oefenmeester al vóór het duel tegen Ajax. „Deze ploeg heeft de kwaliteit om elke voorsprong op de ranglijst vast te houden. Al is het maar één punt.” Ook gisteren, toen de achterstand van Ajax op PSV was opgelopen tot acht punten, verkondigde Van Gaal „dat je de realiteit niet uit oog moet verliezen.” Ajax-trainer Henk ten Cate deelt zijn mening allerminst. „Ik ga halverwege het seizoen de handdoek nog niet in de ring gooien. PSV kan ook nog een slechte periode krijgen.” Ten Cate ergerde zich zozeer aan de analyses van Van Gaal dat hij in eerste instantie afzag van commentaar. Later liet hij zich wel enkele uitspraken ontlokken.

Het is de vraag of de achterstand van AZ op PSV nu ook zeven punten zou zijn geweest wanneer de Alkmaarse club afgelopen zomer Ronald Waterreus had aangetrokken als eerste doelman. Van Gaal wist wel dat de 36-jarige voormalige sluitpost van PSV en Glasgow Rangers beschikbaar was, maar hij koos voor de minder betrouwbare Joey Didulica en Khalid Sinouh omdat zij jonger zijn. Waterreus had het jeugdige AZ in veel opzichten de weg kunnen wijzen naar de top. Met PSV heeft hij lang genoeg op het hoogste niveau geacteerd om onervaren, maar talentvolle voetballers te adviseren.

Gisteren bewees hij bovendien onder de lat nog steeds zijn mannetje te staan. Ondanks de fluitconcerten en ondanks het feit dat hij vijf maanden geen wedstrijden had gekeept, straalde Waterreus rust en overtuiging uit. Als hij weer eens tot ergernis van de Ajacieden en het publiek tergend lang de tijd nam voor een uittrap, leek het of hij tegen de bijna vijftigduizend Ajax-fans wilde zeggen: ‘Kom maar op!’ Waterreus wil echter zijn loopbaan afsluiten in de Verenigde Staten en zal AZ, dat met twee geblesseerde keepers kampt, slechts helpen tot de winterstop. In de bus, op weg naar de Arena, had hij met een aantal van zijn nieuwe ploeggenoten gesprekken gevoerd over de perspectieven van AZ. Waterreus: „Ik constateerde dat veel spelers zichzelf onderschatten. Er zit echt wel toekomst in dit elftal. AZ kan de Nederlandse competitie straks spannender maken. Ik heb ze verteld dat Jaap Stam en Arthur Numan bij PSV ook een keer voor het eerst kampioen zijn geworden. Alleen moet je om dat te bereiken wel vorderingen maken. Dat heb ik vandaag bij AZ niet gezien.”

Zeker in de eerste helft, werd AZ door Ajax teruggedrukt op eigen helft. Volgens Van Gaal had de Amsterdamse club zich geheel volgens zijn voorspelling aangepast aan de kracht van zijn team. Maar Ajax speelde achterin één tegen één, had daardoor over het hele veld steeds een man meer en kon zo domineren. De bekerwinnaar van vorig seizoen kreeg, zoals de afgelopen weken gebruikelijk, toch weinig kansen. Ajax kwam op voorsprong doordat Kew Jaliens, die Klaas Jan Huntelaar moest dekken, bij een vrije trap niet in de gaten had dat zijn ploeggenoten oprukten om enkele Ajacieden buitenspel te zetten. John Heitinga schoot de bal via de lat in het net.

In de rust pleegde Van Gaal een paar nuttige omzettingen. Julian Jenner verving dat matige Demy de Zeeuw en Simon Cziommer kwam in de plaats van de falende Maarten Martens die aan de ketting lag bij Heitinga. Het bracht Ajax na rust uit zijn evenwicht waardoor AZ twee keer scoorde. Voorafgaand aan de eerste treffer van Arveladze zou Urby Emanuelson balverlies hebben geleden door een onreglementaire tackle van Gretar Steinsson. De ingreep zag er vervaarlijk uit, maar niet in strijd met de regels. Zeven minuten later bracht David Mendes da Silva AZ zelfs op voorsprong. Net als bij het eerste doelpunt dankzij voorbereidend werk van Jenner. Ajax kwam weer langszij door Huntelaar die eerst Jaliens een duwtje gaf en daarna een voorzet van George Ogararu inkopte. Tien minuten voor tijd had Braamhaar een rode kaart moeten geven aan Huntelaar die voor de ogen van de arbiter zijn noppen in de knie van Cziommer plantte. Braamhaar erkende later zijn fout. Maar hij had ook Barry Opdam met een tweede gele kaart in de 90ste minuut moeten wegsturen na een overtreding op Huntelaar. Ten Cate en Van Gaal voelden zich beiden sterk benadeeld door de scheidsrechter.