Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Arrestaties Turkije voor bezoek paus

Istanbul. De Turkse politie heeft eind vorige maand, kort voor het omstreden bezoek van paus Benedictus, tien terreurverdachten aangehouden. Een van de verdachten is een 25-jarige advocaat die zichzelf de leider van het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda in Turkije noemt. Voor zo ver bekend beraamden de verdachten geen aanslag op de paus, wiens bezoek op felle weerstand stuitte bij veel moslims wegens vermeende, anti-islamitische uitlatingen van de paus eerder dit jaar. De politie hield de verdachten al een jaar in de gaten en ging tot actie over nadat e-mails over het kopen van bommaterialen werden onderschept. De arrestaties vonden gelijktijdig plaats in Istanbul, Ankara en de westelijke provincie Izmir.