Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

7 redenen om uit te gaan

La grande Bouffe
La grande Bouffe

1 Uit eten met IENS

Blender

Amsterdam, Van der Palmkade 16. Telefoon (020) 486 98 60. Keuken open 18.00-23.00, zo-ma gesloten. Gem. prijs 3-gangen à la carte 37,50 euro.Categorie: hip

Een groot verschil met veel gehypte restaurants is dat je hier wél lekker eet. Wat te denken van een Caesar salade met gebakken eendenlever, kwartel met spek of een rabarbar-merengue taartje toe? De prijzen zijn stevig, maar de kwaliteit ook. Over de service zijn de meningen verdeeld. Of het nog hip is? Ach, wat maakt dat uit als je aan een rustig terras in Amsterdam heerlijk geniet van eten, wijn en ondergaande zon?

goed | Vooraf een goede ravioli die helaas dreef in een smakeloze bouillon. Pièce met vis was erg goed van smaak. Tafelgenoten waren te spreken over eendenborst, maar worst van wildzwijn viel weer een beetje tegen. Bediening had er zin in.(20-11-2006 S. te Groningen)

goed | Wat een leuke tent! Attente bediening en een hele leuke kaart. We hadden heerlijke gebakken eendenlever en een prima dorade. De sfeer was lounge maar ook retro en hip. Je kunt zowel een duivelse cocktail als een lekker biertje drinken.(13-11-2006 E. te Amsterdam)

Eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens.

2 DEBAT

Osmose Spiegelpaleis: Houden Turken nog wel van Nederland?

Nijmegen: LUX. Tijd: 20.00u. Gratis kaarten via de kassa van LUX. Res: 0900-5894636. Inl: www.osmose.nl

Turken hebben de afgelopen jaren hun weg in Nederland kunnen vinden. Toch lijkt de goede verstandhouding de laatste tijd herhaaldelijk onder druk te staan. Het incident rond de erkenning van de Armeense genocide vlak voor de parlementsverkiezingen, de stroeve toetredingsgesprekken tussen Turkije en de EU. Een debat met o.a. Atilla Aytekin (directeur van Solutions Gallery), Fatma Koser Kaya (D66) en Bahaeddin Budak, (voorzitter Islamitische Unie en de Gelderse Turkse gemeenschap).

3 DANS

Scapino Ballet

Rotterdam: Schouwburg. Tijd: 20.15u. Entree: 13-19 euro. Res/inl: 010-4118110 & www.scapinoballet.nl

De twintig dansers van Scapino brengen een mix van eigentijdse dansstijlen en elementen uit de folklore- en showdans. It's a Beautiful World bestaat uit een tiental dansstukken in verschillende decors wervelend achter elkaar. Choreografie: André Gingras, Marco Goecke, Georg Reischl, Steven Shropshire, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe (artistiek leider Scapino). Danser Tadayoshi Kokeguchi ontving begin oktober de dansprijs Zwaan voor zijn uitvoering van de solo Äffi van dansmaker Marco Goecke op muziek van Johnny Cash.

4 FILM

De Wijde Blik: Jon Sistermans en La Grande Bouffe (1973)

Utrecht: Louis Hartlooper Complex. Tijd: 21.00u. Toegang: 8 of 7 euro. Inl: www.hartlooper.nl

De Utrechtse topkok Jon Sistermans, patron cuisinier van restaurant Wilhelminapark, zal vanavond vertellen wat voor invloed de film La Grande Bouffe op hem als topkok heeft gehad en nu nog steeds heeft. In deze legendarische film uit 1973 van Marco Ferreri, trekken vier maatschappelijk zeer geslaagde mannen naar het landhuis van één van hen, met het voornemen zichzelf aan uitgelezen gerechten dood te eten.

5 MUZIEK

Trijntje Oosterhuis

Scheveningen: Fortis Circustheater. Tijd: 20.00u. Inl/res: 0900-3005000 & www.circustheater.nl

Trijntje Oosterhuis begon haar carrière als frontvrouw van de succesvolle popformatie Total Touch, maar inmiddels heeft ze al ruimschoots haar sporen verdiend als soloartieste. Haar nieuwe cd The Look of Love is een eerbetoon aan het werk van de 78-jarige Amerikaanse componist Burt Bacharach. Trijntje brengt vanavond met uitgebreide orchestrale begeleiding Christmas Carols en liedjes van onder anderen Burt Bacharach.

6 COLLEGE

Everything you always wanted to know about… Verdi

Groningen: zaal H14.026, Harmoniecomplex, Oude Kijk in ’t Jatstraat 26. Tijd: 16.30u. Toegang: gratis. Inl: www.rug.nl/studium

Operakenner Huub van ‘t Hek verzorgt een maandagmiddagcollege over één van de grootste operacomponisten: Giuseppe Verdi (1813-1901). Nabucco, La Traviata, Rigoletto, Otello, Aida, het is slechts een greep uit Verdi's rijke oeuvre. Zijn opera’s waren tijdens zijn leven al enorm populair en zijn dat nu nog steeds. Dankzij de thematiek van vrijheid en bevrijding en het volkse karakter van zijn muziek heeft veel van zijn werk niets aan actualiteit ingeboet.

7 KOKEN & FILM

Koken doe je!

Amsterdam: Centrale Bibliotheek. Tijd: 19.00u. Toegang: 5 euro. Res: 020-5230801. Inl: www.oba.nl

Job Franken schreef samen met chefkok Yolanda van der Jagt het kookboek Lekker Hollands. Vanavond zal Franken zijn passie voor goed en vooral lekker eten en drinken met je delen. Hij serveert zijn versie van de lekkerste hamburger tijdens een vertoning van de film Supersize Me (2004) van Morgan Spurlock. Deze film onderzoekt wat er met je gebeurt als je dertig dagen lang alleen maar eten van Mc Donald's naar binnen werkt.