Italië hertelt deel van blanco stemmen bij verkiezingen april

Rome. Acht maanden na de parlementsverkiezingen gaat Italië over tot een gedeeltelijke hertelling van de stemmen. In zeven regio`s worden 700.000 blanco en ongeldige stembiljetten voor de Senaat herteld. De verificatie volgt op de niet aflatende druk van ex-premier Silvio Berlusconi die beweert dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. Daarnaast suggereren twee recente publicaties dat juist Berlusconi`s Forza Italia heeft gefraudeerd. Op de verkiezingsavond zouden op het ministerie van Binnenlandse Zaken met software blanco stemmen zijn omgezet in stemmen voor Forza Italia. Berlusconi ontkent dat. Theoretisch kan de verificatie tot politieke machtsverschuivingen leiden. De coalitie van centrumrechtse partijen heeft maar één zetel minder in de Senaat dan de coalitie van premier Romano Prodi.