‘Toestand Šešelj zorgwekkend’

De gezondheidstoestand van Vojislav Šešelj is als gevolg van zijn hongerstaking „zeer zorgwekkend”. Dat constateerden een Servische, Russische en Franse arts gisteren nadat ze de Servische nationalist – die voor het Joegoslavië-tribunaal terecht staat – medisch hadden onderzocht. Šešelj weigert zich door Nederlandse artsen te laten behandelen.

Met zijn hongerstaking, die inmiddels ruim drie weken duurt, wil Šešelj bereiken dat alle belemmeringen worden opgeheven voor zijn echtgenote om hem te bezoeken. Voorts moeten zijn juridische adviseurs geregistreerd worden door het VN-hof zodat ze hem beter kunnen bijstaan. De advocaten David Hooper en Andreas O’Shea, die hem door het tribunaal zijn toegewezen, moeten worden teruggetrokken. Šešelj noemt de raadslieden ‘spionnen’ van het tribunaal. Het VN-hof heeft ze toegewezen omdat Šešelj in hun ogen zijn proces frustreert.

„Hij is zwak. Zijn gezondheid kan elk moment verslechteren”, zei de Servische arts Momcilo Babic, die de delegatie leidde. De artsen hebben de indruk dat Šešelj vastbesloten is zijn actie door te zetten. Hij weigert voedsel en zijn medicijnen en drinkt slechts water.

Volgens de Franse arts Patrick Barriot zou Šešelj elk moment een hartaanval kunnen krijgen en dreigt hij binnen twee weken te overlijden als hij zijn actie doorzet. Voorafgaand aan het onderzoek verklaarde Barriot tegen het Servische persbureau Tanjug dat het beter zou zijn als Šešelj buiten Nederland zou worden behandeld. Er zouden volgens hem wel erg veel Serviërs overlijden in het VN-detentiecentrum complex op het terrein van de Scheveningse strafgevangenis. De voormalige legerarts had tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995) nauwe vriendschappelijke banden met de nog steeds voorvluchtige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic.

De Servische ambassadeur in Nederland riep gisteren op tot overbrenging van Šešelj naar Belgrado, waar hij zou moeten worden behandeld. Overigens weigert Šešelj volgens Servische media ook een eventuele behandeling in Belgrado. Zijn Servische Radicale Partij stelde gisteren dat haar leider „zichzelf zal verdedigen of zal sterven”.