Geweld teniet door microkrediet

Rotterdam. Huiselijk geweld kan worden teruggedrongen met een combinatie van microkrediet voor vrouwen en trainingen over sekserollen. Dat blijkt uit een onderzoek in enkele Zuid-Afrikaanse dorpen, waarvan de resultaten onlangs werden gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet.

Huiselijk geweld en hiv-aids behoren tot de grootste gezondheidsproblemen in Zuid-Afrika. Eén op de vier Zuid-Afrikaanse vrouwen zegt wel eens te zijn mishandeld en 55 procent van de met hiv besmette Zuid-Afrikanen is vrouw. Omdat zowel geringe economische kansen als sekseongelijkheid bijdragen aan huiselijk geweld - en geweld een risicofactor is bij hiv-besmetting - gingen de onderzoekers na of een aanpak op beide fronten tegelijk gunstig werkt.

Gezondheidsdeskundige Paul Pronyk deed in acht dorpen een experiment. In vier dorpen werd een programma van leningen en trainingen uitgevoerd en in de vier andere - de controlegroep - niet. Twee jaar na het programma bleek het huiselijk geweld onder deelnemers te zijn gehalveerd. Deze dramatische afname schrijven de onderzoekers toe aan de sterkere positie van deze vrouwen. Als ze met een kleine lening zonder onderpand een eigen handeltje beginnen, zoals fruit verkopen of kleren maken, komen ze beter voor zichzelf op. De andere poot van het programma behelsde workshops over sekserollen, gericht op versterking van het zelfvertrouwen en vrouwelijk leiderschap. (NRC)