EMI kan bod van Permira weerstaan

EMI ertoe bewegen een overeenkomst te sluiten blijkt een stuk lastiger dan het spelen van het derde pianoconcert van Rachmaninov. Het Britse muziekconcern is al jaren betrokken bij overnamegesprekken die telkens op niets uitlopen. Participatiemaatschappij Permira, die onlangs van haar belangstelling heeft blijkgegeven, hoopt meer kans te maken dan de gegadigden die haar voorgingen. Maar nu de bedrijvenopkoper er niet in is geslaagd een aanbeveling van het EMI-bestuur in de wacht te slepen, overweegt Permira naar verluidt een bod van 310 pence per aandeel te doen. Toch raakt ook een bod op dat niveau wellicht nog steeds niet de juiste snaar bij de aandeelhouders.

Om succes te boeken zal Permira de aandeelhouders van EMI moeten compenseren voor het opgeven van de optie een fusie aan te gaan met Warner Music. De logica van een fusie tussen deze twee muziekconcerns is groot. De jaarlijkse synergievoordelen vóór belastingen zouden zo’n 200 miljoen pond (297 miljoen euro) bedragen. Dat betekent dat er een extra waarde zou worden geschapen van ongeveer 1,5 miljard pond. Als de twee bedrijven de opbrengst van de fusie zouden delen, zouden de aandeelhouders van EMI er 85 pence per aandeel aan overhouden.

Uiteraard is het zo dat de onderhandelingen tussen EMI en Warner Music deze zomer afketsten nadat het Europees Hof de goedkeuring door de Europese Commissie van een joint venture van Sony Music en Bertelsmanns divisie voor muziekregistraties BMG had herroepen. De Europese Commissie beraadt zich nu opnieuw over die goedkeuring, waardoor een mogelijk samengaan tussen EMI en Warner Music ook nog lang niet zeker is. De verwachting was steeds dat de twee partners hun gesprekken zouden hervatten zodra de transactie tussen Sony Music en BMG het groene licht kreeg.

Gezien deze onzekerheid zou je denken dat 310 pence royaal genoeg is. De koers van EMI sloot de dag voordat de geruchten over Permira opdoken immers op 262 pence per aandeel. Permira zou de EMI-beleggers dus 48 pence betalen voor een optie met een waarde van 85 pence. Maar de koers van 262 pence drukt wellicht niet de volledige waarde van EMI uit, want het concern kan in theorie wel 290 pence per aandeel opbrengen als de bedrijfsonderdelen afzonderlijk worden verkocht – ervan uitgaande dat de muziekuitgeverij wordt gewaardeerd op hetzelfde niveau dat Vivendi onlangs neertelde voor de muziekuitgeverij van BMG. In dat geval zou Permira slechts een premie van 20 pence voor de Warner Music-optie betalen. Dat is waarschijnlijk niet genoeg om de verdedigingslinie van EMI te slechten.

Fiona Maharg-Bravo

Voor meer commentaar uit Londen: www.breakingviews.com.Vertaling Menno Grootveld