Doelman Waterreus bij AZ eerste keus

Ronald Waterreus wordt tijdelijk doelman van voetbalclub AZ. De voormalig PSV’er en oud-international krijgt bij de Alkmaarders een contract tot 30 juni 2007. In principe blijft de 36-jarige routinier echter tot de winterstop. Waterreus wil daarna in Amerika gaan spelen. Met zijn komst is bij AZ in elk geval een nijpend keepersprobleem – Joey Didulica en Khalid Sinouh zijn beiden geblesseerd – opgelost.

Waterreus stond vrijdagmorgen op de golfbaan toen AZ-trainer Louis van Gaal belde. „Ja, dan moet je even alles op een rij zetten, want mijn minuten op de golfbaan liepen ook af”, grinnikte de sluitpost gisteren bij zijn presentatie in Alkmaar. „Ik heb me de afgelopen maanden fit gehouden met golfen en fietsen. In de ochtenduren heb ik mezelf nog even psychisch gekeurd, maar dat zit allemaal wel goed”, grapte hij verder.

Waterreus wilde AZ wel helpen. „En dat AZ mij helpt, want ik wil absoluut naar Amerika”, gaf hij aan. „Ik blijf hier tot de winterstop. Niet langer, ook niet als Amerika onverhoopt niet doorgaat.”

Waterreus stond voor het laatst bij Glasgow Rangers onder contract. De Limburger maakte zijn debuut in het betaalde voetbal in het seizoen 1992-1993 bij Roda JC. Na twee jaar vertrok hij naar PSV, waar hij tien seizoenen onder contract stond. Via Manchester City belandde hij in Schotland, waar hij aan het eind van afgelopen seizoen vertrok.

Manager Marcel Brands was gisteren content met de komst van de 36-jarige routinier. „We zijn blij dat we op zo'n korte termijn zo'n ervaren keeper hebben vastgelegd. Hiermee hebben we een urgent probleem opgelost.” Volgens Brands is de kans groot dat Waterreus, die gisteren werd getest en fit bevonden, zondag in de topper tegen Ajax zijn debuut maakt. Dat zou dan direct zijn 400ste competitieduel als profvoetballer worden.

Trainer Van Gaal keek gisteren tevreden toe bij de presentatie van zijn nieuwe, maar tevens zeer ervaren doelman. „Deze maand hebben we belangrijke duels en dan wordt de druk groot. Ook op de herstellende keepers Didulica en Sinouh. Door de tijdelijke komst van Waterreus neemt de druk op hun revalidatieproces ook wat af en dat komt ons ook goed uit. Dit is een win-win-situatie”, analyseerde Van Gaal de oplossing voor AZ. (ANP)