Rabat bezorgd over jihadisten

In Marokko groeit de bezorgdheid over jongeren die worden geronseld voor de jihad in Irak. Het ronselen gebeurt nu vooral via internet en satelliet-tv.

Met de arrestatie van een imam in de Noord-Marokkaanse stad Tetouan heeft de Marokkaanse politie deze week actie ondernomen tegen jonge Marokkaanse zelfmoordterroristen die zich aanmelden voor de jihad in Irak. De imam preekte in de centrale moskee van de volkswijk Mezouak, van waaruit de afgelopen maanden zeker zeven jongeren richting Irak vertrokken. Twee van hen, en mogelijk een derde, kwamen vorige maand om het leven bij een zelfmoordaanslag ten noorden van Bagdad.

De wijk kwam eerder in het nieuws doordat vier van de verdachten van de treinaanslagen van 2004 in Madrid er vandaan kwamen. De vier pleegden twee weken na de aanslagen zelfmoord door zich met drie anderen op te blazen in een buitenwijk van Madrid.

Bij de Marokkaanse autoriteiten groeit de bezorgdheid. „De indruk bestaat dat het gaat om een groeiend aantal jongeren dat in Marokko wordt geronseld”, aldus politicoloog en terreurspecialist Abdellah Rami. De indruk bestaat dat het probleem zich niet beperkt tot één volkswijk. „Dit soort goedkope nieuwbouwwijken tref je aan in Larache, in Rabat en in Casablanca”, aldus Rami. Afgezien van problemen als werkloosheid en gebrek aan toekomstperspectief zijn het volgens hem geïsoleerde wijken waar de jongeren veel onderling samenkomen en zich daardoor makkelijker laten ronselen voor de jihad.

De jongeren vertrekken doorgaans vrij plotseling naar Irak, zonder dat hun familie op de hoogte is. Volgens de schaarse berichten zouden ze daarbij via Turkije en Syrië in Irak terechtkomen. Meer recent zou ook Iran als route worden gebruikt, aldus Rami.

De imam is mogelijk onder Amerikaanse druk gearresteerd. Hoewel hij volgens de politie in zijn vrijdagpreken zou hebben opgeroepen om actief deel te nemen in de strijd tegen de „Amerikaans-zionistische” bezetting van Irak, worden hier twijfels uitgesproken of de prediker ook daadwerkelijk betrokken was bij het ronselen. De imam is benoemd door het ministerie van Geloofszaken en zijn preken worden gecontroleerd. Rami: „We hebben te maken met een nieuwe generatie jihadisten die vooral via internet en satellietkanalen wordt geïnspireerd en geronseld. Het is een probleem dat zich ook voordoet onder Marokkaanse emigranten naar Europa.”

Marokko leverde in de jaren tachtig eveneens jihadstrijders voor de oorlog in Afghanistan tegen de Sovjettroepen. Het ronselen had toen echter plaats door meer traditionele salafistische groepen van Marokkaanse bodem en met instemming van de autoriteiten. De aanslagen van 11 september 2001 in de VS en in 2003 in Casablanca hebben geleid tot toegenomen controle door de Marokkaanse veiligheidsdiensten. Het ronselen op meer professionele wijze vindt daarom nu volgens Rami meer in het verborgene plaats.