AGENDA DECEMBER/JANUARI

3 Chávez is nu wereldberoemd

Op 3 december herkiest Venezuela waarschijnlijk Hugo Chávez. Sinds de links-nationalistische president in 1999 aan de macht kwam, beleefde hij twee tumultueuze ambtstermijnen. Hij overleefde een maandenlange algemene staking gevolgd door een korte militaire coup; voerde een nieuwe revolutionaire grondwet door en won een referendum over zijn aanblijven. En dankzij zijn wereldwijde - maar uiteindelijk vergeefse - lobby voor een zetel in de VN-Veiligheidsraad beleefde hij dit jaar ook internationaal zijn doorbraak.

4 Kantoorruimte in de Tate

Op 4 december wordt tijdens een live uitzending van Channel 4 bekendgemaakt wie winnaar wordt van de Turner Prize, de belangrijkste Britse prijs voor hedendaagse kunst. Kansmakers op de hoofdprijs van 25 duizend pond zijn Tomma Abts, Phil Collins (zie hierboven), Mark Titchner en Rebecca Warren. Met name de eerste twee zijn publieksfavoriet, zo blijkt uit de vele briefjes die door bezoekers zijn achtergelaten op de tentoonstelling die sinds 3 oktober te zien is in de Tate Britain in Londen. Abts maakt kleine, abstracte schilderijen met waanzinnige patronen. Collins bouwde in de Tate een kantoorruimte, waarin hij onderzoek doet naar de effecten van reality soaps als Big Brother op het leven van de deelnemers.

22 Kerst met Bach en Beethoven

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest speelt vlak voor Kerstmis geen traditioneel kerstrepertoire. Maar de muziek van Bach en Beethoven heeft daarmee op enige afstand toch duidelijk te maken. Frans Brüggen dirigeert van de kerkcomponist Bach de Orkestsuite nummer 4 en het Concert voor twee klavecimbels.

Van de Bachbewonderaar Beethoven klinkt de Zesde symfonie Pastorale, met vredige herdersmuziek in de Szene am Bach. Rotterdams Philharmonisch Orkest: 22, 23 december 20.15 uur; 24 december, 14.15 uur De Doelen Rotterdam.

23 Hondsdorp

Het Rotterdamse Ro Theater maakt een toneelversie van Dogville, de film van Lars von Trier. Vluchtelinge Grace wordt opgenomen in Hondsdorp, op voorwaarde dat ze zich ten dienste stelt van de bewoners. Maar hoe moet je goed doen zonder het slechtste in andere mensen naar boven te halen? Regisseur Pieter Kramer (Ja Zuster nee Zuster, Theo en Thea, Arjen Ederveen) bouwt een Amerikaans dorpje à la Norman Rockwell, waar het iedere dag Thanksgiving Day is.

Première Rotterdamse Schouwburg.

31 Kofi (VN) Annan met pensioen

Tien jaar lang heeft Kofi Annan een van de moeilijkste rollen op het wereldtoneel gespeeld. Vandaag is officieel zijn laatste dag als secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Als het gezicht en geweten van de VN was hij een soort 'seculiere paus'. Maar het leiden van een grote bureaucratische organisatie ging hem minder goed af. Een reeks schandalen bij de VN deed afbreuk aan zijn reputatie. Morgen zit de Zuid-Koreaan Ban Ki-moon in zijn kamer op de 38ste verdieping van het VN-hoofdkwartier in New York.

1 JANUARI 2007

Europa draait door

Europa mag bij de burger dan weinig populair zijn, de politiek rolt rustig verder. Vanaf 1 januari is Duitsland de halfjaarlijkse voorzitter van de EU. Bondskanselier Angela Merkel wil het energiebeleid hoog op de agenda hebben. De afhankelijkheid van Rusland begint steeds meer Europeanen zorgen te baren, maar van een gezamenlijk energiebeleid is nog steeds geen sprake.

Ook op 1 januari treden Bulgarije en Roemenië, na veel vijven en zessen, toe tot de EU. Of ze er klaar voor zijn? Bulgarije is in de greep van de georganiseerde misdaad en Roemenië scoort hoog op de corruptie-index van Transparency International.

Veel beter doet het mini-Alpenstaatje Slovenië het, dat al in 2004 toe mocht treden. In het nieuwe jaar betreedt Slovenië de eurozone en zal dus afscheid nemen van de tolar.

En als klap op de vuurpijl wordt het Ierse Gaelic (Keltisch) de 21ste officiële Europese taal. Voer voor nieuwe tolken in Brussel.