‘Onberedeneerbare passie voor de publieke zaak’

Jan Schinkelshoek (53) wil graag iets voor een ander betekenen. Daarom was hij journalist, woordvoerder bij een bank en is hij nu Kamerlid voor het CDA.

Jan Schinkelshoek Den Haag:30.11.6 CDATweede Kamerlid Jan Schinkelshoek © foto/Roel Rozenburg
Jan Schinkelshoek Den Haag:30.11.6 CDATweede Kamerlid Jan Schinkelshoek © foto/Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Al sinds zijn achttiende beweegt Jan Schinkelshoek (1953) zich in de driehoek media, politiek en bestuur. Gisteren zette hij de volgens zijn vrouw onvermijdelijke volgende stap: hij werd geïnstalleerd als Kamerlid voor het CDA.

Schinkelshoek was tot voor kort directeur communicatie van de Rabobank, traditioneel een CDA-bolwerk. Daarvoor werkte hij onder meer voor de CDA-fractie en voor het ministerie van Justitie als woordvoerder en was hij journalist (Reformatorisch Dagblad) en hoofdredacteur (Haagse Courant). Wat beweegt een 53-jarige om in de nadagen van zijn carrière Kamerlid te worden? „Het nieuwe avontuur lonkte”, zegt Schinkelshoek, „en een onberedeneerbare passie voor de publieke zaak.”

Hij zit op zijn nog lege werkkamer in de CDA-vleugel van het Kamergebouw, kort na het eerste debat van de nieuwe Kamer. „Ik heb een gereformeerde opvoeding gehad en daar heb ik geleerd: je doet het voor kerk, staat of maatschappij. De kerk is aan mij voorbij gegaan, maar dat maakt mijn zoon momenteel goed, die studeert theologie. De kern is dat je voor de ander iets wilt betekenen.”

Iemand die het politieke bedrijf al zo lang van dichtbij volgt, kent als geen ander de relatieve macht van een individueel Kamerlid.

„Ik heb daar ook veel over nagedacht in de jaren dat ik het volgde en zeker toen de partij me deze zomer vroeg. Maar toch is bij mij het vuur blijven branden, de fascinatie is alleen maar groter geworden.”

Wat wilt u bereiken, als Kamerlid?

„Het klinkt misschien een beetje pathetisch, maar ik wil de publieke zaak dienen. Je kunt gewoon niet aan de zijlijn blijven staan. Als je zegt dat die publieke zaak je aan het hart gaat, moet je op enig moment het speelveld op. Het was geen jongensdroom, maar elke stap die ik heb gezet heeft me wel dichter bij dit werk gebracht.”

De Kamer heeft het kabinet net gedwongen te stoppen met de uitzetting van bepaalde asielzoekers. De PvdA en de SP, met wie het CDA misschien moet gaan regeren, steunden die uitspraak. Is dat zorgelijk?

„Ja, dit is voor het verdere verloop van de formatie weinig vertrouwenwekkend. De drie grote partijen in het centrum van de politiek staan elk onder druk. De PvdA van de SP, de VVD van Wilders en het CDA van de ChristenUnie. We moeten nu juist bewijzen dat we weerstand kunnen bieden aan die uitersten. Daar was het asieldebat geen goed voorbeeld van.”

Moet het CDA niet nu al harde eisen stellen aan een nieuwe coalitie?

„Haha, dat ga je van mij niet horen. De formatie gaat niet via de media. Maar er komt altijd een kabinet. Het hangt af van de bereidheid bij de SP en of de PvdA zich mentaal herstelt van het verlies.”

Geen ononderhandelbare punten wat Jan Schinkelshoek betreft?

„Dat past niet meer in de traditie van het CDA. Minderheden kunnen het hier in Nederland-coalitieland uiteindelijk altijd met elkaar vinden. Plooien en schikken is een waarde an sich geworden. Mede daardoor hebben we al eeuwenlang een stabiele democratie.”

Dit is het vierde deel van een serie interviews met scheidende en komende Kamerleden. Eerdere delen zijn te lezen op nrc.nl/binnenland