De lamp werkt op poep, lekker goedkoop

De ontlasting van bezoekers van cultuurplatform De Pudding in Groningen verdwijnt niet langer in het riool, maar wordt voortaan gebruikt voor de verlichting tijdens concerten. Dat maakte directeur Wimer van der Veen gisteren bekend.

Wiens idee is dit?

„Met een aantal kleine, creatieve bedrijfjes is ons platform gevestigd in De Puddingfabriek, een bedrijfsverzamelpand. Bij de koffie bedenken we allerlei rare ideeën, waarvan de meeste overigens in de prullenbak verdwijnen. Laatst waren we aan het brainstormen wat we konden doen aan onze hoge energierekening. Een biomassacentrale, riep iemand. Zoiets kost normaal miljoenen. Maar in deze oude fabriek is een groot buizenstelsel dat we konden gebruiken. En we hebben een aantal handige technici in huis. Daardoor hebben we de investeringskosten laag kunnen houden: 140.000 euro.”

Wat kan uw centrale?

„De ontlasting van bezoekers en gebruikers wordt opgevangen in een reservoir van twee bij drie meter. Een chemisch proces zet die massa om in energie. De dagproductie van 200 mensen is genoeg voor het licht en geluid bij een groot concert. Op jaarbasis besparen we naar verwachting 10.000 euro aan energiekosten.”

En, loopt het al storm bij de toiletten?

„Je denkt toch niet dat de gebruikers van ons pand méér zijn gaan eten en drinken. Iedereen doet wel wat lacherig. Dat had ik niet voorzien. Biomassa is toch een bekend fenomeen?”

Toch klinkt het revolutionair.

„Het is ook een geavanceerd systeem. Al zijn er ook dingen die je met de hand moet doen. Als het reservoir vol is, moet je met de hand een schuif verstellen om weer op het reguliere riool te worden aangesloten.”

Arjen Ribbens