Zondagsrust heeft ook een lange traditie

Burgemeester Joop Alssema (ChristenUnie) van Staphorst heeft de inwoners van zijn gemeente opgeroepen het traditionele melkbusschieten met carbid op Oudejaarsdag dit jaar te laten. Hij hoopt zo de zondagsrust op 31 december te bewaren.

Carbidschieten heeft een lange traditie in Overijssel. Is dit echt nodig?

„Zondagsrust heeft ook een lange traditie in onze gemeente. En voor de goede orde: het is geen verbod maar een verzoek. Wat ik heb gevraagd, is om het carbidschieten in de buitengebieden van onze gemeenten te doen, zodat kerkbezoekers en andere inwoners geen hinder ondervinden. Ook heb ik uit veiligheidsoverwegingen gevraagd geen melkbussen te gebruiken die groter zijn dan 90 liter. En omdat Oudejaarsdag dit jaar op een zondag valt, heb ik gevraagd het dit keer te doen op zaterdag 30 december. Dat is alles”

En wat als de inwoners zich niks aantrekken van uw verzoek?

„Dan kan ik daar niks tegen doen. Behalve als de Zondagswet wordt overtreden, als het in de buurt van kerken en andere gebouwen gebeurt.”

Gewoon vuurwerk verstoort ook de zondagsrust. Waarom noemt u dat niet in uw oproep?

„Dat heeft geen zin. Bovendien mag vuurwerk alleen maar op Oudejaarsdag worden afgestoken. Dat is landelijk zo bepaald.”

Dan dit jaar maar geen vuurwerk, had u toch kunnen voorstellen?

„Jaja. Dat heeft geen zin. In Staphorst wordt net zoveel vuurwerk afstoken als in andere gemeenten.”

Steekt u zelf weleens een bommetje af?

„Nee, nog nooit gedaan. Ik vind het verkwisting. Alleen voor mijn kinderen heb ik ooit eens sterretjes gekocht.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens