‘Zeldzame’ soort sterft sneller uit

Een soort als ‘zeldzaam’ bestempelen kan op zichzelf al een bedreiging vormen voor zijn overleving. Dat komt omdat mensen de neiging hebben een overdreven hoge economische of psychologische waarde toe te kennen aan zeldzaamheid. Die zeldzame soorten worden veel waard en dus tot op het laatste (en dus duurste) individu gevangen.

Dat schrijven Franse ecologen in het decembernummer van het vakblad PLOS Biology, dat gisteren online verscheen. Een nieuwe soort schildpad, Chelodina mccordi van het kleine Indonesische eilandje Roti, werd kort na de publicatie van de ontdekking in een specialistisch wetenschappelijk blad een zeer gewild collectors item. Voor het dier werd kort na de wetenschappelijke beschrijving een bedrag van 1.500 tot 2.000 dollar per stuk neergeteld. Door de intensieve jacht zijn ze nu vrijwel uitgestorven.

Ook de wetenschap bedreigt op deze manier zeldzame dieren en planten, schrijven de Fransen. De reuzenalk, Pinguinus impennis, bijvoorbeeld, werd sterk in aantal gereduceerd door de jacht op zijn vlees en veren. Maar echt uitsterven deed de soort pas rond 1800 toen verzamelaars, inclusief museumconservatoren, probeerden nog snel een exemplaar van deze inmiddels zeldzaam geworden vogel te bemachtigen. Ook trofeejacht, ecotoerisme en traditionele medicijnen leggen extra druk op juist de zeldzaamste soorten.