www.nrc.nl

Expeditie Europa. In een verbouwde vrachtwagen reizen Hans Beerekamp en Janine Prins langs de witte plekken op de culturele kaart van Europa.

Gisteren hadden ze pech. „Uitgerekend op het hoogste punt van de expeditie zijn de moeren van het linkerachterwiel los gaan zitten”, schrijft Hans Beerekamp op het Expeditie Europa-blog. „Vermoedelijk omdat we het uitbalanceren steeds achterwege hebben gelaten na een gecompliceerde remreparatie enkele maanden terug. En uitgerekend op die parkeerplaats staat een bordje van een garage die noodhulp biedt, twee kilometer verderop naar beneden. Janine draait de moeren nog eens vast en zeer behoedzaam rijden we naar de garage, waar een vriendelijke monteur de voor de hand liggende vragen stelt.

„In de ANWB Kampioen staan vaak griezelverhalen over exorbitante tarieven die op geld beluste noodmonteurs, veelal in mediterrane of Balkanlanden, aan gestrande oudere Hollandse reizigers berekenen. Deze monteur laat het aan ons over wat we hem zouden willen betalen. Met tien euro is hij zeer content.”

www.nrc.nl/ee

Nextlog. Hans Nijenhuis en Titia Ketelaar van nrc.next schrijven dagelijks over hun journalistieke keuzes. Ook interessant voor lezers van NRC Handelsblad. Gisteravond schreef Nijenhuis over de cover van nrc.next van vanochtend, over scheldende voetballers. „Aanvankelijk hadden we vier flinke woorden onder elkaar, maar uiteindelijk vonden we dat nodeloos kwetsend; nrc.next wil graag prikkelen, maar je moet je steeds afvragen of het nodig is. [...] Toen kwamen we op die tekentjes die in strips worden gebruikt.”

www.nrc.nl/nextlog