Windows Vista: doorschijnende desktop

Windows Vista: doorschijnende desktop Doorschijnend. Zo gaat de nieuwe desktop van veel computergebruikers er in de nabije toekomst uitzien. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista, is pas in januari te koop voor particulieren, maar nu al beschikbaar voor bedrijven die licenties afnemen. De nieuwe interface, het ‘uiterlijk’ van het systeem, is door Microsoft Windows Aero Glass gedoopt. „Aero klinkt als een coole naam, maar eigenlijk is het een afkorting. Het staat voor Authentiek, Energiek, Reflecterend en Open”, schrijft Jim Allchin van Microsoft op het Vista-weblog. Alle pictogrammen en knoppen zijn onder handen genomen, ook de drie knopjes rechts bovenin de vensters (minimaliseren, vergroten, afsluiten). De Windows Vista-muziekjes klinken bijpassend „afgerond en glasachtig”. Ook komt er een geheel nieuwe versie van de kantoorsoftware, Office 2007. Liefhebbers van Apple, Microsofts grootste concurrent, zeggen op weblogs dat het bedrijf Vista voor een groot deel heeft afgekeken van Apple’s Mac. Zo heeft Vista nu ook een ingebouwde kalender, een zijbalk met ‘gadgets’ (bij Apple: widgets) zoals een klok en kun je in Explorer een lijstje met favoriete mappen aanmaken, dat altijd in beeld is. Microsoft zelf verwacht veel van de nieuwe ingebouwde software BitLocker, die gegevens codeert. Als je laptop wordt gestolen, heeft de gebruiker niets aan de bestanden erop, zo is het idee. Wie het systeem wil gebruiken, moet wel een snelle computer hebben met veel geheugen. Lees over de ontwikkelingen rond Vista op http://windowsvistablog.com of 65089 naar 7585. Foto AFP/Microsoft This handout image received 29 November 2006 courtesy of Microsoft shows the dialog box of the Vista operating system. Microsoft will announce availability of business versions of its long-awaited Vista operating system on 30 November, according to analysts invited to a release event in New York City.The final version of Microsoft's Office 2007 business applications software was to be available along with Vista. "This is a business launch," said Gartner Research vice president Michael Silver. "Consumers will need to wait a little while." Vista would be available worldwide in PCs on 30 January 2007, according to Microsoft co-president of platforms Jim Allchin.Vista features that promised to be of particular interest to businesses included BitLocker, which encrypts data stored on computer hard drives, according to analyst Michael Cherry of Directions on Microsoft."If the drive is lost or stolen, you've lost your hardware but no one can read the data," Cherry said of BitLocker, which was in Vista for enterprise servers and the premium Vista version for PCs. "Those embarrassing stories we read in the news should be reduced." AFP PHOTO/MICROSOFT/HO= RESTRICTED TO EDITORIAL USE =GETTY OUT= AFP

Doorschijnend. Zo gaat de nieuwe desktop van veel computergebruikers er in de nabije toekomst uitzien. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista, is pas in januari te koop voor particulieren, maar nu al beschikbaar voor bedrijven die licenties afnemen.

De nieuwe interface, het ‘uiterlijk’ van het systeem, is door Microsoft Windows Aero Glass gedoopt. „Aero klinkt als een coole naam, maar eigenlijk is het een afkorting. Het staat voor Authentiek, Energiek, Reflecterend en Open”, schrijft Jim Allchin van Microsoft op het Vista-weblog.

Alle pictogrammen en knoppen zijn onder handen genomen, ook de drie knopjes rechts bovenin de vensters (minimaliseren, vergroten, afsluiten). De Windows Vista-muziekjes klinken bijpassend „afgerond en glasachtig”. Ook komt er een geheel nieuwe versie van de kantoorsoftware, Office 2007.

Liefhebbers van Apple, Microsofts grootste concurrent, zeggen op weblogs dat het bedrijf Vista voor een groot deel heeft afgekeken van Apple’s Mac. Zo heeft Vista nu ook een ingebouwde kalender, een zijbalk met ‘gadgets’ (bij Apple: widgets) zoals een klok en kun je in Explorer een lijstje met favoriete mappen aanmaken, dat altijd in beeld is.

Microsoft zelf verwacht veel van de nieuwe ingebouwde software BitLocker, die gegevens codeert. Als je laptop wordt gestolen, heeft de gebruiker niets aan de bestanden erop, zo is het idee. Wie het systeem wil gebruiken, moet wel een snelle computer hebben met veel geheugen.

Lees over de ontwikkelingen rond Vista op http://windowsvistablog.com of 65089 naar 7585.