Windows Vista: doorschijnende desktop

Doorschijnend. Zo gaat de nieuwe desktop van veel computergebruikers er in de nabije toekomst uitzien. Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista, is pas in januari te koop voor particulieren, maar nu al beschikbaar voor bedrijven die licenties afnemen.

De nieuwe interface, het ‘uiterlijk’ van het systeem, is door Microsoft Windows Aero Glass gedoopt. „Aero klinkt als een coole naam, maar eigenlijk is het een afkorting. Het staat voor Authentiek, Energiek, Reflecterend en Open”, schrijft Jim Allchin van Microsoft op het Vista-weblog.

Alle pictogrammen en knoppen zijn onder handen genomen, ook de drie knopjes rechts bovenin de vensters (minimaliseren, vergroten, afsluiten). De Windows Vista-muziekjes klinken bijpassend „afgerond en glasachtig”. Ook komt er een geheel nieuwe versie van de kantoorsoftware, Office 2007.

Liefhebbers van Apple, Microsofts grootste concurrent, zeggen op weblogs dat het bedrijf Vista voor een groot deel heeft afgekeken van Apple’s Mac. Zo heeft Vista nu ook een ingebouwde kalender, een zijbalk met ‘gadgets’ (bij Apple: widgets) zoals een klok en kun je in Explorer een lijstje met favoriete mappen aanmaken, dat altijd in beeld is.

Microsoft zelf verwacht veel van de nieuwe ingebouwde software BitLocker, die gegevens codeert. Als je laptop wordt gestolen, heeft de gebruiker niets aan de bestanden erop, zo is het idee. Wie het systeem wil gebruiken, moet wel een snelle computer hebben met veel geheugen.

Lees over de ontwikkelingen rond Vista op http://windowsvistablog.com of 65089 naar 7585.