Wielerunie roept in Spaanse dopingzaak hulp van minister in

Parijs. De internationale wielrenunie UCI heeft per brief de hulp ingeroepen van de Spaanse sportminister Jaime Lissavetzky om de impasse in de dopingaffaire Operacion Puerto te doorbreken. Voorzitter Pat McQuaid noemt de huidige stand van zaken in zijn schrijven ”belachelijk”. De affaire draait om verboden bloedtransfusies, die op grote schaal werden uitgevoerd door de arts Eufemiano Fuentes. De Spaanse justitie maakte in de zomer bekend dat 58 wielrenners betrokken zouden zijn bij de zaak, maar stond niet toe de UCI informatie uit het onderzoek zou gebruiken om renners te straffen. Lopende het onderzoek houdt justitie gegevens geheim. ”We moeten nu verdachte renners laten fietsen totdat bewijzen openbaar worden gemaakt. en de gegevens van het onderzoek naar buiten komen en we wel voldoende bewijs hebben. Dit vind ik belachelijk”, aldus McQuaid, die hoopt dat Lissavetzky kan bemiddelen.