Wat doen de kinderen?

Naar de Sintdisco gaan

Voordat de Goedheiligman op pad gaat om alle kinderen cadeautjes te brengen en met de stoomboot terug te gaan naar Spanje, kan iedereen in zijn Pakhuis in het Limburgs Museum op 3 december in Venlo persoonlijk afscheid nemen. Een tekening of gedicht stelt de Sint zeer op prijs. Daarna is er in het Pakhuis een feest met een Daverende Sinterklaas Afscheidsdisco, live-optredens van kinderen, de Piano Piet zal spelen, de Disco Piet heeft de leukste Sinterklaas cd’s uitgezocht en er komt zelfs een dansgroep voor Sinterklaas optreden.

Het Pakhuis van Sinterklaas op 3 dec van 14-17u, Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo. Inl 077-3522112 en www.hetpakhuisvansinterklaas.nl

Met de Sintexpres mee

Omdat Sinterklaas dit weekend toch onderweg is heeft hij zaterdagmiddag 2 december nog even tijd voor een feestelijke rit met de stoomtrein langs het Valkenburgse Meer bij Leiden. Als de stoomtrein met Sint en pieten op het perron arriveren, mogen alle passagiers instappen en meerijden. Na afloop van de rit is er voor iedereen een pannenkoek en chocolademelk in restaurant De Tender en voor de kinderen is er nog een verrassing.

Iedereen die mee wil, wordt om 13u30 in restaurant Tender, J.Pellenbargweg 2, Valkenburg (bij Leiden) verwacht, daar kan men ook terecht voor de kaartjes: een all-in ticket kost € 10 p.p. Inl en res 071-5721805 of kijk op www.smalspoormuseum.nl

Toverkracht meten

Ingrid en Dieter Schubert zijn wereldberoemd geworden met hun geïllustreerde kinderboeken. Op de tentoonstelling Toverkracht! hangen veel originele illustraties van bekende personages als Krokodil, Monkie, Platvoetje, Egel en Beer. Vooral voor jonge kinderen is het een prachtige kijk- en doe tentoonstelling. Zo staat er het enorme bed uit Ik kan niet slapen waarin stoere Bart 's nachts geplaagd wordt door de dondermannetjes. De vaartuigen van Woeste Willem, Bever en Robbie Raaf staan er en de supergrote tandenborstel van Platvoetje. Ook zijn er tekenfilms, computerspelletjes, puzzels, tv-fragmenten en kunnen kinderen hun toverkracht meten. Verder is te zien hoe een Schubertboek tot stand komt, van schets, naar dummy tot boek en kunnen verjaardagspartijtje met Platvoetje, Macrobius of Woeste Willem worden gevierd. Max: 12 kinderen, één ouder of begeleider verplicht, duur: 90 minuten. Res: 072-5489727. Kosten: €90 incl entree, limonade en taart.

De magische fantasiewereld van Ingrid en Dieter Schubert t/m 26 mrt 2007 in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Open di-zo 11-17u.

Een geheim ontrafelen

In Museum Catharijneconvent kunnen kinderen vanaf 9 jaar een spannende Kruistocht in Spijkerbroek-speurtocht volgen. Broeder Thaddeus neemt kinderen mee op kruistocht langs middeleeuwse beelden, botjes van heiligen en eeuwenoude pelgrimssouvenirs. door het museum. Spelenderwijs ontdekken ze hoe het leven er 800 jaar geleden uitzag en ontrafelen ze zijn grote geheim. De speurtocht is gratis af te halen bij de kassa van het museum. In de museumshop zijn de game en het boek Kruistocht in spijkerbroek verkrijgbaar.

Museum Catharijneconvent, op: www.catharijneconvent.nl

Schaatsen

‘Vroeger… toen hadden we nog échte winters’. We horen het opa en oma nog zeggen. Bittere kou en dikke pakken sneeuw, nachten waarin je geen hand voor ogen zag en natuurlijk …ijsvrij! In het Nederlands Openluchtmuseum komt de winter van vroeger tot leven. Van 2 december t/m 14 januari is er een grote ijsbaan en zijn er allerlei winterse verhalen en activiteiten. Op 2 december om 12u30 uur luiden jonge kunstschaatsers de winter in. Zij schaatsen een korte kür voor Sjoukje Dijkstra, voormalig Europees-, wereld- en Olympisch kampioen kunstschaatsen.

Elk weekend, op woensdagmiddag en in de kerstvakantie zijn er activiteiten. Kinderen breien en bakken op het Kindererf, er is een gezellige lampionnentocht en ook de dieren in de (kerst)stal vinden hun bezoekje heel gezellig.

Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg, Arnhem. Van 2 dec t/m 14 jan dag van 12-20u (25 dec en 1 jan dicht). 24 en 31 dec (12-17u) Entree: volw. €10,50 kinderen 4 t/m 12 jr. € 7,50 en 65+ € 10. Schaatsen zijn te leen. Tijdens de winter is een selectie van de historische gebouwen geopend. Inl 026-3576111 en www.openluchtmuseum.nl

Muziek maken

Ze repeteren er al het hele jaar voor, maar op 2 en 3 december staan ze toch maar mooi in de halve finale van het 20ste Nationaal Concours van de Stichting Jeugdtalent (SJMN). Ze presenteren zich daar voor een vakjury, die beslist of ze naar de finale op 14 januari mogen. De concerten zijn in de Eduard Flipse Zaal in de Doelen te Rotterdam beginnen om 10u en duren tot ongeveer 18u. Toegang gratis.

Inl www.sjmn.nl

Romeinen ontmoeten

Kinderen die willen weten hoe een legionair (een Romeinse soldaat) er uitziet? Of wat voor wapens hij gebruikt kunnen dat op zondag 3, 10 en 17 december te weten komen in het Delftse Legermuseum. Want daar kunnen ze''echte' Romeinen ontmoeten.

Romeinen ontmoeten op 3, 10 en 17 dec van 12-17u in het Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. Inl 015-2155500 en www.legermuseum.nl

Toegang volw € 6, kinderen 4 t/m 17 jaar) en senioren € 3, mk gratis.

Suggesties naar Agenda@nrc.nl