VS: regels producten met nanodeeltjes

Rotterdam. Minuscule bacteriedodende zilverdeeltjes moeten in de Verenigde Staten gaan voldoen aan speciale regels. Dat heeft de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA vorige week bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat er aparte regels komen voor producten met nanodeeltjes, deeltjes met een diameter van minder dan honderd nanometer (een miljardste meter). De eigenschappen van een conventioneel materiaal als zilver kunnen ingrijpend veranderen als er kleine deeltjes van gemaakt worden. De zilverdeeltjes worden gebruikt als bacteriedoder in sokken, hemdjes en wasmachines. De EPA vreest dat de deeltjes het milieu schaden als ze daarin vrijkomen. In een bacteriedodend kledingstuk zouden de nanodeeltjes moeten blijven vastzitten, maar er bestaat ook een wasmachine van het merk Samsung die extra schoon zou wassen dankzij zilverdeeltjes die, in zeer kleine hoeveelheden, vrijkomen in het water.