VNU nog steeds in het rood

Informatieconcern VNU heeft het afgelopen kwartaal opnieuw verlies geleden doordat het in mei werd overgenomen door een consortium van investeerders (private equity). Dat werd gisteren bekend bij de publicatie van de cijfers van het derde kwartaal.

Sinds de overname lijdt VNU nettoverlies. De investeerders die VNU hebben overgenomen hebben de lening die zij daarvoor afsloten, doorgeschoven naar VNU zelf. VNU heeft nu een schuld van zo’n 6 miljard euro. Door de rente en de aflossing die VNU daarover moest betalen, leed het bedrijf een nettoverlies van 89 miljoen euro.

Deze constructie is gebruikelijk bij overnames door private-equitybedrijven. Zij kopen bedrijven doorgaans met zo’n 20 procent eigen geld, de rest wordt geleend. Doordat de lening bij het overgenomen bedrijf terechtkomt, betaalt dat zijn eigen overname als het ware zelf.

Wanneer de investeerders uit het bedrijf stappen – door een verkoop of een beursgang – strijken zij op deze manier een hoger rendement op. Wel loopt het overgenomen bedrijf relatief veel risico. Doordat het hoge schulden heeft, kan een tegenvaller tot een faillissement leiden.

VNU boekte het afgelopen jaar wel operationele winst, maar die lag met 72 miljoen euro ruim een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 875 miljoen tot 897 miljoen euro.