Ultrageluidgolven tillen beestjes op

rotterdam, 30 nov. Chinese onderzoekers hebben mieren en visjes gewichtsloos laten zweven met behulp van geluidsgolven. Dat schrijven zij in Applied Physics Letters. Het team van fysicus Wen Jie gebruikte ultrageluid - geluid met frequenties hoger dan het bereik van het menselijk oor. Dat werd gegenereerd met een magneet die onder invloed van een wisselend elektrisch veld kromp en uitzette. De beweging plantte zich voort in de lucht en leidde tot geluidsgolven van twintig millimeter. Dat is de ideale golflengte om een mier in de lucht te houden - simpelweg met behulp van luchtdruk. De techniek is lang niet zo spectaculair als levitatie met magneetvelden: in 1997 hieven Nijmeegse onderzoekers zo de zwaartekracht op een kikker op. De diertjes probeerden verwoed weg te komen: leuk was het niet.