The Queen

Helen Mirren als koningin Elisabeth II scene uit de film The Queen (2006) FOTO: A-Film Helen Mirren A-Film

Stephen Frears’ The Queen beschrijft de machtsstrijd tussen koningin Elizabeth II van Engeland en de pas benoemde premier Tony Blair, na de dood van prinses Diana in 1997. Terwijl buiten de paleismuren de wereld doorraast, houdt men binnen vast aan tradities en protocollen die nooit ter discussie worden gesteld, omdat ze nu eenmaal sinds mensenheugenis binnen diezelfde muren uitstekend functioneren. Aan Tony Blair om die omzichtig te slechten. U bent mijn tiende minister-president, heeft de koningin hem dan al fijntjes laten weten. De rolverdeling is duidelijk. Heerlijke stof voor drama. Maar Engeland is vooral een fijn land voor satire en dat is The Queen dan ook tot in de puntjes. De film ontleedt de machinaties van macht en traditie. We kunnen er bovendien met een gerust hart vanuitgaan dat The Queen de processen achter de schermen van het Engelse staatsbestel adequaat beschrijft. Scenarioschrijver Peter Morgan mag geprezen worden om zijn superieure verbeeldingskracht. En om zijn witty dialogen, die als woordspelletjes verstoppertje spelen in de meest absurde conversatievormen.

Dankzij die teksten kunnen Helen Mirren in de Oscar-waardige hoofdrol en haar sparring partner Michael Sheen triomferen. Hun fysieke transformatie doet de rest. Het is soms griezelig hoe dicht ze bij de karakters die ze spelen onder de huid gekropen zijn. Mirren letterlijk, met haar gezicht vaak in extreme close-ups in beeld. Alsof zelfs het patroon van de lijntjes langs haar ogen met dat bij Elizabeth overeenkomt.

Regie: Stephen Frears. Met: Helen Mirren, Michael Sheen, James Cromwell, Alex Jennings, Helen McCrory. In: 10 bioscopen