Televisie Voorkeur

De documentaire On a tightrope in de serie Holland Doc. volgt vier weeskinderen in het Chinese Xinjiang die het traditionele koorddansen onder de knie willen krijgen. Ze dromen van een toekomst in het eeuwenoude acrobatische koorddansen. We zien ze niet alleen balanceren op het koord, maar zich ook staande houden in een wereld van repressie en censuur. Ned.2, 23.10-0.10u. Foto Humanistische Omroep Humanistische Omroep

actualiteiten

Netwerk. Aan de vooravond van Wereld Aids Dag een interview met Monique Heijn, de echtgenote van Albert Heijn. Zij is ambassadeur van De Grote Onderneming: het netwerk van bedrijven dat zich wereldwijd inzet voor de strijd tegen aids. Ned.2, 19.25-19.55u.

Nova. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen over het intrekken van de vergunningen voor raamprostitutie op de Wallen. En aandacht voor de verslaggevers van De Telegraaf Joost de Haas en Bart Mos die door justitie in de cel zijn gezet omdat zij hun bron beschermen die hun staatsgeheime dossiers heeft geleverd met informatie over de crimineel Mink K. Ned.2, 22.30-23.10u.

documentaire

Andere tijden: Exotisch Linggadjati. Over een van de belangrijkste verdragen uit onze geschiedenis met de exotische naam Linggadjati, genoemd naar een bergdorp op Java. Dat verdrag van circa 60 jaar geleden werd voorbereid door Indonesische en Nederlandse delegaties en moest de losmaking van Indonesië van Nederland regelen. Professor Piet Sanders, in de uitzending, was destijds secretaris van de Nederlandse delegatie. Over de bepalingen in het verdrag werd zoveel ruzie gemaakt dat het uitmondde in ‘politionele acties’. Ned.2, 20.55-21.25u.

Kampf um die Kinder – Afghanistan zwischen Krieg und Hoffnung. Wie naar Afghanistan reist, moet een goede reden hebben. Voor het eerst sinds hun verdrijving winnen de Talibaan met gebruik van geweld weer aan terrein. Met bomaanslagen op scholen proberen ze het onderwijs van kinderen en voornamelijk meisjes te verhinderen. ARD, 23.30-0.15u.

praatprogramma

De wereld draait door. Ex-voetballer Marc Overmars over zijn succes als zakenman. Hij investeerde zijn geld in een nieuw spelletje, genaamd Frustr8tor. Verder Martin van Waardenberg en Karen van Holst Pellekaan over de nieuwe televisieserie Klein Holland en Vic van de Reijt over zijn liefde voor het Franse chanson. Ned.3, 19.30-20.30u.

Pauw & Witteman. Janny Groen en Annieke Kranenberg praten over hun nieuwe boek Strijdsters van Allah, dat gaat over de rol van vrouwen in het Hofstadnetwerk. Entertainer Maarten van Roozendaal praat over zijn nieuwe cd Barmhart. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Medische special: Diabetes. Vanavond een portret van een diabetespatiënt met de type 1-variant. Zijn bezoek aan het ziekenhuis laat zien welke complicaties een diabetespatiënt kan krijgen. Ook aandacht voor de type 2-variant. Deze vorm van diabetes kwam vroeger meestal voor bij mensen boven de vijftig. Het werd ouderdomssuiker genoemd. Nu wordt het ook al gezien bij veel jongere mensen, zelfs bij kinderen. Type 2 diabetes heeft voornamelijk te maken met slecht eten, overgewicht en weinig bewegen. Ned.1, 19.25-20.00u.

Journeys from the centre of the earth: Salt. Serie over het ontstaan van het Middellandse Zeegebied. Zout is altijd erg belangrijk geweest, van de ijstijd tot het conserveren van voedsel in Egyptische mummies. BBC2, 20.00-21.00u.

Gorillas from the heart of darkness. Lang voor ethologe Dian Fossey aan haar gorillaprojecten begon, was Romain Baertsoen al gorilla’s aan het filmen in het Virunga-gebergte. Met vallen en opstaan leerde hij zelfs met hen te communiceren. National Geographic, 20.00-21.00u.

Ik vertrek. Aflevering in een serie over Nederlanders die naar het buitenland vertrekken om een nieuwe toekomst te beginnen. Als Thijs van Wijk werkloos raakt, besluit hij zijn leven over een andere boeg te gooien. Samen met zijn zwangere vrouw Inge en hun driejarige dochtertje Lotte reist hij af naar Bad Gastein, een idyllisch kuuroord in Oostenrijk waar ze samen een groot chalet gaan runnen. Ned.1, 20.30-21.30u.

Rare streken: In de ban van het water. Slot van een serie over regenwouden behandelt het Amazonegebied. Geen regenwoud is vochtiger dan de Amazone. Aan de rand van de bijna 800 meter hoge Angel Falls in Venezuela ziet presentatrice Charlotte Uhlenbroek hoe miljoenen tonnen water naar het Amazonebekken vloeien. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

sport

Voetbal. Inleiding en rechtstreeks verslag van de wedstrijd voor de UEFA Cup van Ajax tegen Espanyol. Op Eurosport is de wedstrijd Nancy tegen Feyenoord te zien. Ned.3, 20.25-22.50u. en Eurosport, 20.30-22.45u.