Strijd om hockeystadion

Burgemeester Opstelten wil dat Rotterdam uitgroeit tot Nederlands hockeyhoofdstad.

Ook Amsterdam en Eind- hoven hebben bouwplannen.

Rotterdam wil dé hockeyhoofdstad van Nederland worden. In een uitdagende toespraak stelde burgemeester Ivo Opstelten het bestuur van de Nederlandse hockeybond (KNHB) dinsdagavond voor het beoogde nationale hockeystadion in de Maasstad te laten verrijzen. „Wees welkom, wij willen investeren”, sprak Opstelten, vier weken nadat het gemeentebestuur de ‘blanco uitnodiging’ al op papier had gezet in een brief aan de KNHB.

Met 7.000 zitplaatsen voldoet het grotendeels uit hout opgetrokken Wagener-stadion (1939) niet meer aan de (logistieke) eisen. Sinds acht jaar maakt de KNHB een forse groei door. Telt de bond momenteel bijna 190.000 leden, in 2015 bedraagt dat aantal naar verwachting 260.000. Die aanwas vergt, behalve zestig nieuwe clubs en 244 nieuwe velden, óók een nieuw stadion.

Onder leiding van oud-voorzitter André Bolhuis is de bond momenteel bezig met een onderzoek naar de mogelijkheden. Aangenaam verrast bekende de tandarts uit Soest te zijn door het aanbod van de gemeente en hockeyclub Rotterdam (HCR). Maar het aanbod houdt hij voorlopig in beraad. „Wij hebben meerdere opties, en denken aan vier à vijf stadions in het land, om ook elders de toenemende belangstelling voor de hoofdklasse het hoofd te bieden.” Behalve Rotterdam hebben ook Eindhoven en Amsterdam bouwplannen.

Een nationaal hockeystadion in Rotterdam, met jaarlijks één of meerdere evenementen, is de hartenwens van oud-clubvoorzitter Jan Hagendijk, onder wiens leiding HCR in veertien jaar uitgroeide tot de grootste hockeyclub van Nederland, met momenteel 2.300 leden en zeven kunstgrasvelden. Het complex in Rotterdam-Noord (capaciteit 3.200 zitplaatsen) is volgens Hagendijk via „een relatief simpele ingreep” uit te breiden. „De korte zijden dichtbouwen, onder meer met ontvangstruimtes, en je bent in feite klaar.” Voor „maximaal tien miljoen euro” denkt Hagendijk zijn doel te kunnen verwezenlijken.

„Wij staan garant, dus dit is an offer you can’t refuse”, zei Opstelten, die dinsdag een voorschot op de besprekingen in januari nam. Tot genoegen van bondsdirecteur Johan Wakkie. „Clubs willen niet alleen, gemeenten nu ook, dat is onze winst.”