Spaanse kookboeken

In mijn kast staan diverse boeken over de Spaanse keuken. Het mooiste is Culinaira Espana, uitgegeven door Könemann en meer een kijk- en leesboek dan een kookboek. Ik heb er hooguit drie gerechten uit gekookt, maar het vele malen opengeslagen wanneer ik op zoek was naar informatie.

Uit The Tapas Cookbook, een boekje dat ik op het vliegveld van Malaga kocht, heb ik de meeste recepten wel geprobeerd. Wat bleef hangen waren de patatas bravas (geroosterde aardappelen in pikante tomatensaus) en de ensalada de marisco (tapa van gebakken garnalen, inktvis en mosselen).

Aan tafel in Spanje en Portugal, geschreven door Joyce Goldstein, is een boek dat ik in eerste instantie aanschafte om de Portugese gerechten, maar waaruit ik nu regelmatig gambas al pil pil (gebakken garnalen met knoflook, pepertjes en sherry) maak, en empanadillas rellenas de espinacas (kleine spinaziepasteitjes).

Uit De Keuken van Spanje van Beverly Leblanc heb ik nog nooit gekookt, en nu ik hem doorblader begrijp ik niet waarom niet. Er staan heerlijke, originele recepten in, ensalada de calabacines a la morisco (moorse courgettesalade), helado de naranjas de sangre (ijs van bloedsinaasappels).

Dan heb ik nog De Spaanse Keuken van Pepita Aris, een boek met handige informatie over ingrediënten, maar waarin de recepten mij niet zo aanspreken omdat ze iets te gecompliceerd zijn. En een heel oud pocketboekje met diezelfde titel, geschreven door Maria Horvath. Daarin is de receptuur eerder iets te ongecompliceerd (vermicellisoep: 1 liter bouillon van soepbotten, vermicelli naar keuze; in kokende bouillon de vermicelli koken en heet opdienen).

Tot slot, veruit favoriet en bijna stuk gekookt, het eerste Moro-kookboek van het Britse echtpaar Clark. Zij behandelen niet alleen de Spaanse, maar de hele zuid-mediterrrane keuken. Hun tweede boek, Casa Moro is net zo verrukkelijk, met iets meer nadruk op het Noord-Afrikaanse. Moro reserveer ik om nog eens een hele week koken etc aan te besteden. Vandaag een recept uit De Keuken van Spanje: heek in witte wijn.

Voor 4 personen:

2 eetlepels bloem

4 x 150 g heekfilet met huid (of andere witvisfilet)

4 eetlepels olijfolie

125 ml droge witte wijn

2 flinke tenen knoflook, fijngehakt

6 bosuitjes, in dunne ringetjes

een bosje (platte) peterselie, fijngehakt

Verwarm de oven op 230 graden. Strooi bloem, een snuf zout en peper uit op een bord en wentel de vis erdoor. Verhit de olijfolie, op hoog vuur, in een ovenvaste lage koekenpan. Leg de heekfilets op de huid in de pan en bak ze drie minuten. Draai de vis om en bestrooi ze naar smaak met peper en zout. Schenk de wijn bij de vis en strooi er de knoflook, bosuitjes en peterselie over. Zet de pan, zonder deksel, vijf minuten in de oven tot de vis net gaar is.

Welk onmisbaar boek over de Spaanse keuken ontbreekt in mijn boekenkast? Laat het me weten op www.nrc.nl/kokenetc