Seksueel misbruik door VN-personeel

Vredeshandhavers van de Verenigde Naties maken zich bij allerlei missies schuldig aan seksueel misbruik van minderjarigen. Dat erkent een hoge VN-functionaris naar aanleiding van een onderzoek door de BBC.

Meisjes in Haïti vertelden hoe soldaten hun om seks vroegen in ruil voor voedsel en wat geld. Ook zagen de journalisten hoe VN-functionarissen jonge prostituees oppikten in Port-au-Prince. Een elfjarig straatkind vertelde hoe vredeshandhavers haar bij de ingang van het presidentiële paleis misbruikten. En een veertienjarig meisje dat twee jaar geleden ontvoerd en verkracht was in een VN-basis zag haar klacht bij de VN afgewezen, hoewel er volgens de BBC voldoende bewijs was.

Assistent-secretaris-generaal voor Vredeshandhaving Jane Holl Lute noemt de berichten „geloofwaardig”. Ze erkent dat seksueel misbruik wijdverspreid is. „We hebben waarschijnlijk problemen met dergelijke uitbuiting van kwetsbare bevolkingsgroepen gehad sinds het begin van de vredesmissies”, zegt ze.

Afgelopen mei kwam er in Liberia grootschalig seksueel misbruik door VN-personeel aan het licht. Hier werd minderjarige ontheemden voedsel gegeven in ruil voor seks. Secretaris-generaal Kofi Annan beloofde een ‘zero-tolerance’-beleid, dat onder andere bestond uit de aanstelling van 500 controleurs en een verplichte training in fatsoenlijk gedrag. Volgens een lokale ngo-medewerker is er weinig veranderd in de situatie.

Uit alle vredesmissies bij elkaar zijn er 316 personen onderzocht, blijkt uit eigen gegevens van de VN. Van hen zijn er 179 ontslagen of naar huis gestuurd. Er zijn slechts twee gevallen van gevangenisstraffen bekend. VN-militairen genieten immuniteit in het land waarin zij werken; zij kunnen alleen vervolgd worden in hun eigen land.

Volgens de organisatie Refugees International heerst er een „cultuur van stilzwijgen” bij sommige militaire groepen. Zij benadrukt echter dat vermoedelijk niet alleen militairen, maar ook hulpwerkers zich schuldig maken aan seksueel misbruik. (BBC)