Rembrandt

Rembrandt van Rijn, Portrait van een jonge jood, ca. 1648, olie op panel, Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin. Foto: Jorg P. Anders. (Rembrandt, Portrait of a young Jew, ca. 1648, oil on panel. Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin. Photo: Jorg P. Anders) Anders, Jorg P.

De laatste grote expositie in het Rembrandtjaar is in het Joods Historisch Museum. In de afgelopen eeuwen is de romantische mythe ontstaan dat Rembrandt een speciale band met joden had. Hij zou bevriend zijn geweest met de filosoof Spinoza en rabbijn Menasse ben Israel en mensen uit de Amsterdamse jodenbuurt zouden als inspiratie hebben gediend voor tekeningen en schilderijen. In de expositie, met bruiklenen uit de hele wereld, wordt de mythe ontrafeld.

De joodse Rembrandt t/m 4 febr Joods Hist Museum, Nwe Amstelstraat 1, Adam. Dag 11-17u, di 11-21u.